brzoskw.sernik.doc

(76 KB) Pobierz

Sernik z brzoskwiniami

Stosunkowo prosty przepis na smaczny sernik. Brzoskwinie dodają sernikowi ciekawego "owocowego" smaku.
Podaję przepis na dużą blachę:

 

Ciasto:

·         3 szklanki mąki

·         ½ szklanki cukru

·         250 g masła

·         5 żółtek

·         3 łyżeczki proszku
do pieczenia

Masa serowa:

·         250 g masła

·         300 g cukru

·         1 kg sera

·         6 jajek

·         2 budynie śmietankowe
w proszku

·         olejek cytrynowy
 

·         1 puszka brzoskwiń (800g)

Piana:

·         5 białek

·         1 szklanka cukru

·         1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej

Sernik z brzoskwiniami

Przygotowanie:

1. Ciasto: wyrobić wszystkie składniki na ciasto i podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Tą mniejszą część włożyć do lodówki (po ochłodzeniu będzie łatwiej pokruszyć). Większym kawałkiem ciasta wyłożyć blachę (najlepiej na papierze do pieczenia). Na ciasto wylać  masę serową:

2. Masę serową uzyskamy przez utarcie masła i cukru na puch i następnie dodanie sera, jajek, budyniu i olejku cytrynowego - wszystko razem powinno być utarte na gładką masę.

3. Brzoskwinie z puszki odsączyć na sicie, pokroić w plastry i wyłożyć na masę serową. Na owoce rozłożyć równomiernie pianę:

4. Pianę uzyskamy najefektywniej w ten sposób: białka ubić na sztywno, dodać następnie cukier (ciągle ubijając) i na koniec wmieszać delikatnie mąkę ziemniaczaną.

5. Na pianę potrzeć (lub pokruszyć) resztę ciasta włożonego wcześniej do lodówki.

Piec 1 godzinę w 175°C - obieg gorącego powietrza, lub 190°C w piecu elektrycznym.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin