Białe parfait czekoladowe4 żółtka3 jaja175 g cukru1/2 filiżanki białego rumu (100ml)250 g białej czekolady3/8 l słodkiej śmietanki2 torebki cukru waniliowego1 torebka zagęstnika do bitej śmietany1 słoiczek wiśni w likierze Maraschino1 filiżanka siekanych pistacji (200ml)Żółtka i jaja wymieszać z cukrem dodając rum, ubić na krem ustawiając naczynie na rondlu z wrzącą wodą; połączyć ze stopioną czekoladą. Zdjąć z ognia, wystudzić ciągle mieszając. Śmietankę ubić z dodatkiem cukru waniliowego i zagęstnika, delikatnie wymieszać z kremem jajecznym. Wiśnie starannie osączyć z likieru i osuszyć; grubo posiekać i dodać do masy wraz z pistacjami. Masę przełożyć do foremki, wstawić do zamrażarki na 1.5 - 2 godziny.Przed podaniem pokroić w plastry.
jac1123