kokoski.rtf

(2 KB) Pobierz

!!Tak pysznego ciasta nikt nie jadł (kokosanki

Składniki

Ciasto:
-4 białka jajek
-15 dag cukru
-10 dag mąki
-1/3 szklanki oleju
roślinnego

Polewa:
-2 łyżki kakao
-2 łyżki wody
-1/2 szklanki cukru
-1/2 margaryny

*Opakowanie wiórek kokosowych
 

Przepis

Ciasto:
Ubić białka na puszystą masę. Dodać cukier i dokładnie ubić, aby nie był wyczuwalny. Wsypać mąkę i dodać olej. Wszystko wymiksować. Ciasto wylac na małą blaszkę na pregamin i wstawić do piekarnika (180 stopni). Piec 10 - 15 minut i przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest w środku suche. Pozostawić do ostygnięcia
Polewa:
Do garnuszka wlać wodę i wsypać kakao. Postawić na małym ogniu. dodać cukier i margarynę i wszystko idealnie rozpuścić. Można dodać trochę wódki. Wystawić do zimna aby trochę zgęstniało i przestygło.

Ciasto pokroic na małe prostokąty, z każdej strony posmarować polewą i na koniec obsypać je obficie wiórkami kokosowymi. Odkładać je na pergamin i wstawić do lodówki.br
Życzę smacznego!!!

Kokosowe szaleństwo"- ciasteczka palce lizać

Składniki

ciasto:
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 75 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 150 g margaryny
poza tym:
- 200 g dżemu (np. wiśniowego lub powidła)
- 3 białka
- 250 g cukru
- 1/2 cytryny
- 250 g wiórków kokosowych

Przepis

1. Ze składników na ciasto zagnieść ciasto i chłodzić 1.2 godziny.
2. Rozwałkować je na prostokąt o grubości 3-4 cm i pociąć go na paski o szerokości 10 cm. Brzegi pasków zawinąć lekko do środka, wnętrze posmarować dżemem.
3. Ubijać białka dodając stopniowo cukier, sok i startą skórkę z cytryny. Ubijać aż powstanie beza. Dodać wiórki, delikatnie wymieszać.
4. Masę nakładać na paski ciasta. Piec 20-25 minut w 200 stopniach. Ciepłe pokroić na kawałki o grubości 3-4 cm.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin