!!Tak pysznego ciasta nikt nie jadł (kokosanki
Składniki
Ciasto:-4 białka jajek-15 dag cukru-10 dag mąki-1/3 szklanki olejuroślinnegoPolewa:-2 łyżki kakao-2 łyżki wody-1/2 szklanki cukru-1/2 margaryny*Opakowanie wiórek kokosowych
Przepis
Ciasto:Ubić białka na puszystą masę. Dodać cukier i dokładnie ubić, aby nie był wyczuwalny. Wsypać mąkę i dodać olej. Wszystko wymiksować. Ciasto wylac na małą blaszkę na pregamin i wstawić do piekarnika (180 stopni). Piec 10 - 15 minut i przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest w środku suche. Pozostawić do ostygnięciaPolewa:Do garnuszka wlać wodę i wsypać kakao. Postawić na małym ogniu. dodać cukier i margarynę i wszystko idealnie rozpuścić. Można dodać trochę wódki. Wystawić do zimna aby trochę zgęstniało i przestygło.Ciasto pokroic na małe prostokąty, z każdej strony posmarować polewą i na koniec obsypać je obficie wiórkami kokosowymi. Odkładać je na pergamin i wstawić do lodówki.brŻyczę smacznego!!!
Kokosowe szaleństwo"- ciasteczka palce lizać
ciasto:- 300 g mąki- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 75 g cukru- szczypta soli- 1 jajko- 150 g margarynypoza tym:- 200 g dżemu (np. wiśniowego lub powidła)- 3 białka- 250 g cukru- 1/2 cytryny- 250 g wiórków kokosowych
1. Ze składników na ciasto zagnieść ciasto i chłodzić 1.2 godziny.2. Rozwałkować je na prostokąt o grubości 3-4 cm i pociąć go na paski o szerokości 10 cm. Brzegi pasków zawinąć lekko do środka, wnętrze posmarować dżemem.3. Ubijać białka dodając stopniowo cukier, sok i startą skórkę z cytryny. Ubijać aż powstanie beza. Dodać wiórki, delikatnie wymieszać.4. Masę nakładać na paski ciasta. Piec 20-25 minut w 200 stopniach. Ciepłe pokroić na kawałki o grubości 3-4 cm.
Cesiooo