Stosunkowo prosty przepis na smaczny sernik. Brzoskwinie dodają sernikowi ciekawego "owocowego" smaku.Podaję przepis na dużą blachę:
Ciasto:
· 3 szklanki mąki
· ½ szklanki cukru
· 250 g masła
· 5 żółtek
· 3 łyżeczki proszkudo pieczenia
Masa serowa:
· 300 g cukru
· 1 kg sera
· 6 jajek
· 2 budynie śmietankowew proszku
· olejek cytrynowy
· 1 puszka brzoskwiń (800g)
Piana:
· 5 białek
· 1 szklanka cukru
· 1 płaska łyżkamąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. Ciasto: wyrobić wszystkie składniki na ciasto i podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Tą mniejszą część włożyć do lodówki (po ochłodzeniu będzie łatwiej pokruszyć). Większym kawałkiem ciasta wyłożyć blachę (najlepiej na papierze do pieczenia). Na ciasto wylać masę serową:2. Masę serową uzyskamy przez utarcie masła i cukru na puch i następnie dodanie sera, jajek, budyniu i olejku cytrynowego - wszystko razem powinno być utarte na gładką masę.3. Brzoskwinie z puszki odsączyć na sicie, pokroić w plastry i wyłożyć na masę serową. Na owoce rozłożyć równomiernie pianę:4. Pianę uzyskamy najefektywniej w ten sposób: białka ubić na sztywno, dodać następnie cukier (ciągle ubijając) i na koniec wmieszać delikatnie mąkę ziemniaczaną. 5. Na pianę potrzeć (lub pokruszyć) resztę ciasta włożonego wcześniej do lodówki.Piec 1 godzinę w 175°C - obieg gorącego powietrza, lub 190°C w piecu elektrycznym.
hazelleyes86