SERNIK CIASTO EXTRA
1 ½ szkl, mąki szczypta soli ½ szkl. Cukru ¾ kostki margaryny 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka całe cukier waniliowy
1 kg sera 1 szkl cukru 1 ½ szkl mleka ¾ szkl oleju 4 żółtka 2 budynie śmietankowe zapach
na wierzch 4 białka ubić z 1 szkl cukru dodać 10 dkg wiórek kokosowych wyłożyć na ser piec 1 15min
PLACEK DROŻDŻOWY MARYSI
5 dkg drożdży rozpuścić w mleku 1 margarynę roztopić 4 jajka troszkę cukru troszkę mąki (1/2kg) owoce powsadzać na wierzch posypać cukrem kryształowym
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI
Ciasto kruche
5 żółtek 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli
białka zostawić do ubicia ciasto zagnieść , schować do lodówki jeden dzień wcześniej (można zrobić w trakcie )
Ser
1 kg sera ¾ kostki margaryny 1 cukier waniliowy 4 jajka (1 całe i 3 żółtka ) z 3 białek ubić pianę 1 szkl cukru pudru 1 budyń śmietankowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystko razem wymieszać dodać ubite białka
Na blachę utrzeć na tarce ½ ciasta kruchego
Dać ser i na to brzoskwinie pokrojone w paski
Na to pianę ubitą z 5 białek ( z ciasta kruchego )ze szkl cukru
To wlać na ser
Potem zetrzeć drugą część ciasta
Piec około 1 godz. W tem. 180-200 stopni
PĄCZKI NAD PARĄ
Pół butelki mleka rozrobić z ćwiartką drożdży i z cukrem 1 kg mąki 3 jajka zamisić z w/w produktami dodać cukier waniliowy ( zapach )
PĄCZKI OD BABCI
1 kg mąki 4 jajka 1 margarynę roztopić ( tylko dodać ostudzoną ) troszkę oleju pół szkl cukru cukier waniliowy 5 dkg drożdży (rozpuścić z mlekiem )
ciasto wyrobić żeby było wolne dodać troszkę mleka
CIASTECZKA BABUNI
½ szkl cukru 1 szkl smalcu 4 żółtka 6 łyżek śmietany 2 łyżeczki amoniaku mąki ile zabierze
TORCIK ŚLIWKOWY
Biszkopt łyżeczka soku z cytryny 5 jaj 12 dag cukru pudru 10 dag mąki poncz 1/3 szklanki przegotowanej wody łyżka alkoholu łyżeczka cukru masa 20 dag masła roślinnego ¾ szklanki mleka czubata łyżeczka mąki cukier waniliowy 15 dag suszonych śliwek 2 łyżki cukru sok z cytryny polewa 3 łyżki masła 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru 2 łyżki wody
Żóltka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem , dodać sok z cytryny. Z białek ubić sztywną pianę , dołożyć do żółtek i lekko mieszając , dodawać mąkę. Z ciasta wyrobionego na jednolitą masę upiec w małej tortownicy dwa jednakowe krążki . Namoczone wcześniej śliwki odcedzić i pokroić w paski . Z mleka , mąki i cukru ugotować budyń , ostudzić . Ucierać tłuszcz , dodając po łyżce budyniu i po odrobinie soku cytrynowego . Pod koniec włożyć pokrojone śliwki i ewentualnie wlać łyżeczkę alkoholu. Wymieszać . Krążek ciasta nasączyć ponczem , posmarować masą i przykryć drugim plackiem. W rondelku roztopić masło , dodać cukier , wodę , kakao i mieszając gotować 2-3 min. Tak przygotowaną polewą oblać tort i udekorować . Biszkopt lepiej upiec dzień wcześniej.
RYBA PO GRECKU
Usmażyć rybę . Olej który zostaje na patelni wlewamy do garnka .
Utrzeć na tarce warzywa , marchew, pietruszka , seler
Cebulę i por kroję w paski
Wszystko razem wrzucam do garnka z olejem dodając trochę wody i duszę warzywa
Sól, pieprz, papryka do smaku
Układać na przemian rybę i warzywa
FASOLKA PO BRETOŃSKU
pól kg fasoli ,,jasiek duży,, pół kg marchewki 3 cebule przecier pomidorowy do koloru
Fasolę moczymy na noc w dużej ilości wody
Gotuję fasolę na miękko , dodaję kiełbasę z cebulą , przecier , smażę na oleju , przyprawy , koperek , szczypiorek , wegeta
Na koniec przyprawiam zasmażką z mąki – 3 łyżki
KARTOFLAK
1 kg ziemniaków 8 dag cebuli 2 jajka 10 dag mąki 25 dag tłustego boczku pieprz sól majeranek
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobnej tarce , dodać jajka , mąkę i przyprawy
Część boczku pokroić w drobną kostkę , przesmażyć , dodać do masy , wymieszać
Resztę boczku pokroić w cienkie plastry , wyłożyć nimi dno formy , na to nałożyć przygotowaną masę ,
Piec przez godzinę
PULPETY GOTOWANE
Mięso jak na mielone obtoczyć w mące
Na sos należy zetrzeć warzywa , marchew , pietruszkę , seler i por . Gotować z wodą . Do wywaru z warzyw wrzuć pulpety , gotować na wolnym ogniu . Sos podbić mąką żeby zgęstniał , posolić , popieprzyć
USZKA DO BARSZCZU WIGILIJNEGO
Ciasto
15 dag mąki zagniatamy z 1 jajkiem z dodatkiem szczypty soli
Ciasto powinno być wolniejsze niż makaron
Doskonale wyrobione ciasto rozwałkowujemy cienko i krajamy na średnicy na małe kwadraty (4x4 lub nieco mniejsze )
Na każdym kwadracie kładziemy nieco farszu , kwadrat składamy po przekątnej , dokładnie zlepiamy brzegi , a następnie dwa przeciwległe rogi trójkątnego pierożka .
Uszka wrzucamy do osolonego wrzątku , gdy wypłyną są gotowe .
Farsz
Ugotowane grzyby , z których wywar dodaliśmy do barszczu , siekamy bardzo drobno , przesmażamy na maśle z małą , drobniutko posiekaną cebulą , po czym łączymy z 1 łyżką bułki tartej i 1 surowym jajkiem , farsz solimy i pieprzymy do smaku .
SZYNKA W GALARECIE
200 g szynki 1 jajko ugotowane na twardo 50 g groszku konserwowego , kukurydzy 50 g żelatyny ,,winiary,, sok z połowy cytryny , przyprawa do potraw ,, jarzynka,,
Zagotować 1 litr wody z 4 łyżeczkami przyprawy ,,jarzynka,, przecedzić , następnie dodać przygotowaną wcześniej żelatynę , Na dnie półmiska rozprowadzić niewielką ilość galarety . Gdy stężeje , ułożyć plastry szynki, udekorować kawałkami jajka , marchewką i groszkiem , zalać pozostałą galaretą i odstawić do stężenia .
BITKI WOŁOWE W SOSIE WŁASNYM
400 g mięsa z rostbefu 20 g mąki 40 g tłuszczu 1 cebula przyprawa do potraw ,, jarzynka,,
Pokroić mięso w plastry , zbić lekko tłuczkiem , oprószyć mąką i jarzynką , obsmażyć z obu stron , wyjąć mięso i na tym samym tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę , ponownie włożyć bitki , polać wywarem sporządzonym z jarzynką i dusić do miękkości
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY
mała główka kapusty 2 jabłka cebula olej cukier sól pieprz
Kapustę cieniutko poszatkować , lekko posolić i wygnieść w misce , nie odciskając soku . Dodać jabłka utarte na dużych oczkach tarki i pokrojoną w piórka cebulę . Doprawić cukrem , solą , pieprzem i olejem .
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY
Ćwierć główki kapusty , jabłko , marchewka , kiszony ogórek , por musztarda , sól , pieprz , cukier
Cienko poszatkowaną kapustę lekko posolić , dodać jabłko , marchew i ogórek starty na tarce oraz pokrojony w cienkie plasterki por . Wymieszać i polać sosem z oleju , musztardy , cukru , szczypty soli i pieprzu
SURÓWKA Z WŁOSKIEJ KAPUSTY
Pół główki kapusty , 2 cebule , kiszony ogórek , natka pietruszki , olej , ocet winny , cukier , sól
Kapustę cienko poszatkować dodać drobno pokrojoną cebulę i ogórek , posolić i pocukrować , skropić octem i wymieszać .Przed podaniem posypać natką pietruszki i skropić olejem .
SURÓWKA Z RÓŻNYCH WARZYW
ćwierć główki włoskiej kapusty , 2 marchewki , pół selera , 2 jabłka , kiszony ogórek , mała cebula , 3 łyżki oleju , łyżeczka musztardy , cukier , sól
kapustę cienko poszatkować , na średnich oczkach tarki utrzeć marchew , seler , jabłka pokroić w kostkę , obrać ze skórki ogórka i cebulę . Wymieszać z sosem przyrządzonym z oleju i musztardy , doprawić solą i szczyptą cukru.
SURÓWKA Z PORÓW
3-4 duże pory , marynowana papryka , mała cebula , śmietana lub jogurt , sól
Białe części porów przekroić wzdłuż na pół , bardzo dokładnie wypłukać , pokroić w cienkie piórka , dodać pokrojoną paprykę i cebulę , lekko posolić , wymieszać i odstawić na 10 minut . Przed podaniem polać śmietaną
SURÓWKA Z MARCHWI
marchew (najwięcej) , pora , trochę selera i pietruszki (korzeń) , śmietana , sól , kwasek cytrynowy , pieprz do smaku
marchwi dużo , pora , seler , pietruszka tak do smaku , poszatkować i odstawić na jeden dzień do przegryzienia w lodówce
SAŁATA ZE SZCZYPIORKIEM
główka sałaty , pęczek szczypiorku , sól , łyżka oleju , sok z połowy cytryny lub kwas cytrynowy
Dokładnie umyte i osączone z wody liście sałaty ułożyć w salaterce i posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem , Wymieszać olej z sokiem lub kwaskiem cytrynowym , polać sałatę przed samym podaniem .
SAŁATA Z RZODKIEWKĄ
główka sałaty , pęczek rzodkiewki , łyżka szczypiorku , sól łyżka oleju , sok lub kwasek cytrynowy
Liście sałaty podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do salaterki . Posypać szczypiorkiem oraz pokrojonymi w krążki rzodkiewkami razem ze środkowymi liśćmi , skropić sosem z olejem i kwaskiem
SAŁATA Z OGÓRKIEM
główka sałaty , 15 dag ogórka , 2-3 zielone listki czosnku , sól , sok lub kwas cytrynowy , łyżka oleju .
Liście sałaty w całości lub podzielone na mniejsze części ułożyć w salaterce , rozłożyć na sałatę pokrojony w ćwierć plasterki ogórek , posypać bardzo drobno pokrojonymi listkami czosnku . Sałatę oblać olejem wymieszanym z sokiem cytrynowym . W tym zestawie można zastąpić olej śmietaną w ilości 3-4 łyżki .
SAŁATA ZE SZCZAWIEM
główka zielonej sałaty , 10 liści młodego szczawiu , łyżka zielonego kopru , łyżka twarożku homogenizowanego , pół szklanki kefiru , sól
Liście sałaty ułożyć w salaterce . Dokładnie wymyte i pozbawione ogonków liście szczawiu drobno pokroić , posypać sałatę. Polać sosem przygotowanym z twarożku i kefiru . Sos ten można zastąpić zsiadłym mlekiem albo śmietaną .
SURÓWKA KAPUSTA I MARCHEW
kapusta biała 1 kg , marchew 1 szt...
BIBLIOTEKA-LIBRARY