Z ZESZYTU.docx

(34 KB) Pobierz

SERNIK CIASTO EXTRA

1 ½ szkl, mąki                                                                                        szczypta soli                                                                                                   ½ szkl. Cukru                                                                                                  ¾ kostki margaryny                                                                                          1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia                                                                  2 jajka całe                                                                                                cukier waniliowy    

1 kg sera                                                                                                             1 szkl cukru                                                                                                        1 ½ szkl mleka                                                                                                      ¾ szkl oleju                                                                                                        4 żółtka                                                                                                         2 budynie śmietankowe                                                                                                    zapach                                                                                                                                                                                                         

na wierzch                                                                                                        4 białka ubić z 1 szkl cukru                                                                     dodać 10 dkg wiórek kokosowych                                                   wyłożyć na ser                                                  piec 1 15min    

PLACEK DROŻDŻOWY MARYSI

5 dkg drożdży rozpuścić w mleku                                                                    1 margarynę roztopić                                                                                          4 jajka                                                                                                               troszkę cukru                                                                                                    troszkę  mąki (1/2kg)                                                                                owoce powsadzać na wierzch                                                                           posypać cukrem kryształowym

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

Ciasto kruche

5 żółtek      5 łyżek cukru                                                                        1 cukier waniliowy              1 kostka margaryny                                                                               2 łyżeczki proszku do pieczenia            szczypta soli

białka zostawić do ubicia                                                                                                                                                                                     ciasto zagnieść , schować do lodówki jeden dzień wcześniej (można zrobić w trakcie )

Ser

1 kg sera         ¾ kostki margaryny                                                     1 cukier waniliowy               4 jajka (1 całe i 3 żółtka )                  z 3 białek ubić pianę            1 szkl cukru pudru                                        1 budyń śmietankowy    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystko razem wymieszać dodać ubite białka

Na blachę utrzeć na tarce ½ ciasta kruchego

Dać ser i na to brzoskwinie pokrojone w paski

Na to pianę ubitą z 5 białek ( z ciasta kruchego )ze szkl cukru

To wlać na ser

Potem zetrzeć drugą część ciasta

Piec około 1 godz. W tem. 180-200 stopni

PĄCZKI NAD PARĄ

Pół butelki mleka rozrobić z ćwiartką drożdży i z cukrem   1 kg mąki                                                                                            3 jajka                                                                                             zamisić z w/w produktami                                                              dodać cukier waniliowy ( zapach )

 

PĄCZKI OD BABCI

1 kg mąki                                                                                                   4 jajka                                                                                                      1 margarynę roztopić ( tylko dodać ostudzoną )                    troszkę oleju                                                                                         pół szkl cukru                                                                                  cukier waniliowy                                                                                       5 dkg drożdży (rozpuścić z mlekiem )

ciasto wyrobić żeby było wolne dodać troszkę mleka

 

CIASTECZKA BABUNI

½ szkl cukru                                                                                            1 szkl smalcu                                                                             4 żółtka                                                                                                         6 łyżek śmietany                                                                                2 łyżeczki amoniaku                                                                                 mąki ile zabierze

TORCIK ŚLIWKOWY

Biszkopt        łyżeczka soku z cytryny                                                                                                                                       5 jaj            12 dag cukru pudru             10 dag mąki     poncz            1/3 szklanki przegotowanej wody                                                                                          łyżka alkoholu       łyżeczka cukru                                                                                 masa                                                                                                           20 dag masła  roślinnego                ¾ szklanki mleka   czubata łyżeczka mąki                     cukier waniliowy                           15 dag suszonych śliwek                 2 łyżki cukru                             sok z cytryny                                                                                polewa                                                                                                      3 łyżki masła        2 łyżki kakao                                                               3 łyżki cukru         2 łyżki wody

Żóltka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem , dodać sok z cytryny. Z białek ubić sztywną pianę , dołożyć do żółtek i lekko mieszając , dodawać mąkę. Z ciasta wyrobionego na jednolitą masę upiec w małej tortownicy dwa jednakowe krążki . Namoczone wcześniej śliwki odcedzić i pokroić w paski . Z mleka , mąki i cukru ugotować budyń , ostudzić . Ucierać tłuszcz , dodając po łyżce budyniu i po odrobinie soku cytrynowego . Pod koniec włożyć pokrojone śliwki i ewentualnie wlać łyżeczkę alkoholu. Wymieszać . Krążek ciasta nasączyć ponczem , posmarować masą i przykryć drugim plackiem. W rondelku roztopić masło , dodać cukier , wodę , kakao i mieszając gotować 2-3 min. Tak przygotowaną polewą oblać tort i udekorować . Biszkopt lepiej upiec dzień wcześniej.

RYBA PO GRECKU

Usmażyć rybę . Olej który zostaje na patelni wlewamy do garnka .

Utrzeć na tarce warzywa , marchew, pietruszka , seler

Cebulę i por kroję w paski

Wszystko razem wrzucam do garnka z olejem dodając trochę wody i duszę warzywa

Sól, pieprz, papryka do smaku

Układać na przemian rybę i warzywa

FASOLKA PO BRETOŃSKU

pól kg fasoli ,,jasiek duży,,                                                                     pół kg marchewki                                                                                     3 cebule                                                                                       przecier pomidorowy do koloru

Fasolę moczymy na noc w dużej ilości wody

Gotuję fasolę na miękko , dodaję kiełbasę z cebulą , przecier , smażę na oleju , przyprawy , koperek , szczypiorek , wegeta 

Na koniec przyprawiam zasmażką z mąki – 3 łyżki

 

 

KARTOFLAK

1 kg ziemniaków        8 dag cebuli          2 jajka                                  10 dag mąki                25 dag tłustego boczku                           pieprz     sól     majeranek

Ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobnej tarce , dodać jajka , mąkę i przyprawy

Część boczku pokroić w drobną kostkę , przesmażyć , dodać do masy , wymieszać

Resztę boczku pokroić w cienkie plastry , wyłożyć nimi dno formy , na to nałożyć przygotowaną masę ,

Piec przez godzinę

 

PULPETY GOTOWANE

Mięso jak na mielone obtoczyć w mące

Na sos należy zetrzeć warzywa , marchew , pietruszkę , seler i por . Gotować z wodą . Do wywaru z warzyw wrzuć pulpety , gotować na wolnym ogniu . Sos podbić mąką żeby zgęstniał , posolić , popieprzyć

 

 

 

USZKA DO BARSZCZU WIGILIJNEGO

Ciasto

15 dag mąki zagniatamy z 1 jajkiem z dodatkiem szczypty soli

Ciasto powinno być wolniejsze niż makaron

Doskonale wyrobione ciasto rozwałkowujemy cienko i krajamy na średnicy na małe kwadraty                                        (4x4 lub nieco mniejsze )

Na każdym kwadracie kładziemy nieco farszu , kwadrat składamy po przekątnej , dokładnie zlepiamy brzegi , a następnie dwa przeciwległe rogi trójkątnego pierożka .

Uszka wrzucamy do osolonego wrzątku , gdy wypłyną są gotowe .

Farsz

Ugotowane grzyby , z których wywar dodaliśmy do barszczu , siekamy bardzo drobno , przesmażamy na maśle z małą , drobniutko posiekaną cebulą , po czym łączymy z 1 łyżką bułki tartej i 1 surowym jajkiem , farsz solimy i pieprzymy do smaku .

 

 

 

SZYNKA W GALARECIE

200 g szynki                                                                                                  1 jajko ugotowane na twardo                                                                     50 g groszku konserwowego , kukurydzy                                                        50 g żelatyny ,,winiary,,                                                                                   sok z połowy cytryny ,                                                                         przyprawa do potraw ,, jarzynka,,

Zagotować 1 litr wody z 4 łyżeczkami przyprawy ,,jarzynka,, przecedzić , następnie dodać przygotowaną wcześniej żelatynę , Na dnie półmiska rozprowadzić niewielką ilość galarety . Gdy stężeje , ułożyć plastry szynki, udekorować kawałkami jajka , marchewką i groszkiem , zalać pozostałą galaretą i odstawić do stężenia .

BITKI WOŁOWE W SOSIE WŁASNYM

400 g mięsa z rostbefu                                                                      20 g mąki                                                                                                 40 g tłuszczu                                                                                   1 cebula                                                                                    przyprawa do potraw ,, jarzynka,,

Pokroić mięso w plastry , zbić lekko tłuczkiem , oprószyć mąką i jarzynką , obsmażyć z obu stron , wyjąć mięso i na tym samym tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę , ponownie włożyć bitki , polać wywarem sporządzonym z jarzynką i dusić do miękkości

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY

mała główka kapusty    2 jabłka    cebula                                       olej  cukier  sól   pieprz

Kapustę cieniutko poszatkować , lekko posolić i wygnieść w misce  , nie odciskając soku . Dodać jabłka utarte na dużych oczkach tarki i pokrojoną w piórka cebulę . Doprawić cukrem , solą , pieprzem i olejem .

SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY

Ćwierć główki kapusty , jabłko , marchewka ,                         kiszony ogórek , por                                                                          musztarda , sól , pieprz , cukier

Cienko poszatkowaną kapustę lekko posolić , dodać jabłko , marchew i ogórek starty na tarce oraz pokrojony w cienkie plasterki por . Wymieszać i polać sosem z oleju , musztardy , cukru , szczypty soli i pieprzu

SURÓWKA Z WŁOSKIEJ KAPUSTY

Pół główki kapusty ,   2 cebule ,   kiszony ogórek ,                natka pietruszki ,   olej ,   ocet winny ,   cukier ,   sól

Kapustę cienko poszatkować dodać drobno pokrojoną cebulę i ogórek , posolić i pocukrować , skropić octem i wymieszać .Przed podaniem posypać natką pietruszki i skropić olejem .

 

SURÓWKA Z RÓŻNYCH WARZYW

ćwierć główki włoskiej kapusty ,  2 marchewki  ,                                    pół selera  , 2 jabłka ,  kiszony ogórek , mała cebula ,                      3 łyżki oleju , łyżeczka musztardy , cukier , sól

kapustę cienko poszatkować , na średnich oczkach tarki utrzeć marchew , seler , jabłka pokroić w kostkę , obrać ze skórki ogórka i cebulę . Wymieszać z sosem przyrządzonym z oleju i musztardy , doprawić solą i szczyptą cukru.

SURÓWKA Z PORÓW

3-4 duże pory , marynowana papryka , mała cebula , śmietana lub jogurt , sól

Białe części porów przekroić wzdłuż na pół , bardzo dokładnie wypłukać , pokroić w cienkie piórka , dodać pokrojoną paprykę i cebulę , lekko posolić , wymieszać i odstawić na 10 minut . Przed podaniem polać śmietaną

SURÓWKA Z MARCHWI

marchew (najwięcej) ,   pora ,                                                         trochę selera i pietruszki (korzeń) ,                                            śmietana , sól , kwasek cytrynowy , pieprz do smaku

marchwi dużo , pora , seler , pietruszka tak do smaku , poszatkować i odstawić na jeden dzień do przegryzienia w lodówce

SAŁATA ZE SZCZYPIORKIEM

główka sałaty , pęczek szczypiorku ,                                                sól , łyżka oleju ,                                                                                 sok z połowy cytryny lub kwas cytrynowy

Dokładnie umyte i osączone z wody liście sałaty ułożyć w salaterce i posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem , Wymieszać olej z sokiem lub kwaskiem cytrynowym , polać sałatę przed samym podaniem .

SAŁATA Z RZODKIEWKĄ

główka sałaty , pęczek rzodkiewki , łyżka szczypiorku , sól łyżka oleju , sok lub kwasek cytrynowy

Liście sałaty podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do salaterki . Posypać szczypiorkiem oraz pokrojonymi w krążki rzodkiewkami razem ze środkowymi liśćmi , skropić sosem z olejem i kwaskiem

SAŁATA Z OGÓRKIEM

główka sałaty , 15 dag ogórka , 2-3 zielone listki czosnku , sól , sok lub kwas cytrynowy , łyżka oleju .

Liście sałaty w całości lub podzielone na mniejsze części ułożyć w salaterce , rozłożyć na sałatę pokrojony w ćwierć plasterki ogórek , posypać bardzo drobno pokrojonymi listkami czosnku . Sałatę oblać olejem wymieszanym z sokiem cytrynowym . W tym zestawie można zastąpić olej śmietaną w ilości 3-4 łyżki .

SAŁATA ZE SZCZAWIEM

główka zielonej sałaty , 10 liści młodego szczawiu ,                           łyżka zielonego kopru ,                                                                     łyżka twarożku homogenizowanego ,                                               pół szklanki kefiru , sól

Liście sałaty ułożyć w salaterce . Dokładnie wymyte i pozbawione ogonków liście szczawiu drobno pokroić , posypać sałatę. Polać sosem przygotowanym z twarożku i kefiru . Sos ten można zastąpić zsiadłym mlekiem albo śmietaną .

SURÓWKA KAPUSTA I MARCHEW

kapusta biała 1 kg , marchew 1 szt...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin