naleśniki.pdf

(44 KB) Pobierz
W moim domu często przygotowuję naleśniki. Pamiętam, gdy smażyłam, jako dziecko pierwszy
raz w życiu naleśniki pod nieobecność moich rodziców. Miały one być niespodzianką, która ni jak
nie chciała wyjść. Albo ciasto się rozpadało albo przylepiało. Wtedy nie wiedziałam jeszcze, że
głównym sekretem udanych naleśników jest: po pierwsze ciasto, które po przygotowaniu
odpoczęło około 15 minut i bardzo rozgrzana patelnia. Odkąd uświadomiłam sobie, że tylko w tedy
naleśniki wyjdą odtąd smażę je minimum raz w tygodniu. Naleśniku używamy jak pszennej tortilli,
której nie chcę kupować w sklepie ze względu na skład a nie mam wystarczająco dużo czasu by ją
piec. Naleśniki są smaczne i wygodne, smakują wspaniale z serem, dżemem, powidłami, czekoladą
czy farszem warzywnym.
* 4 szklanki wody
• 4 szklanki mleka krowiego lub sojowego
• 5 szklanek mąki
• duża szczypta soli
• 100 ml oleju
Krok Po kroku:
1. W misce mieszam dokładnie
wodę, mleko, mąkę ze szczypta soli.
Ciasto musi być lejące i gładkie.
Odstawiam je na 15-30 minut.
2. Po odpoczynku ciasto lekko
zgęstnieje. Do ciasta naleśnikowego
dodaję olej i mieszam ponownie
bardzo dokładnie do czasu aż połączy
się z ciastem.
3. Mocno rozgrzewam patelnię.
Pierwszego naleśnika smażę małego
tak, aby łatwo odszedł od patelni.
Naleśniki przewracam drewnianą
1191191096.002.png 1191191096.003.png 1191191096.004.png 1191191096.005.png
szpatułką. Wykładam na talerz i
wołam rodzinę.
1191191096.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin