Śledziowa sałatka warstwowa.docx

(12 KB) Pobierz

Sałatka śledziowa – warstwowa

 

Śledzie – 80 dag

Warstwy od dołu:

1.     Śledzie solone, pokrojone w kawałki

2.     Cebula (sparzona), pieprz, pokropić oliwą

3.     Śledzie

4.     Cebula, pieprz, oliwa

5.     Ugotowana marchewka (4 – 5 szt.) starta na tarce

6.     Ziemniaki (4 – 5 szt.) ugotowane w mundurkach, starte na tarce

7.     Całe jajka (4) ugotowane na twardo, starte na tarce

8.     Majonez wymieszany z łyżką musztardy

9.     Posypać koperkiem

 

 

Śledzik matias + sałatka

 

60 dag śledzia matias

2 małe cebule

3 liście laurowe

6 kulek ziela angielskiego

1 ząbek czosnku

 

Śledzie zamoczyć w zimnej wodzie na noc. Cebulę pokroić w krążki, sparzyć, posolić, dodać do śledzi, dodać pokrojony czosnek i zioła, zalać olejem. Przełożyć do dużego słoja i schować do lodówki.

 

Sałatka:

3 jabłka

2 cebule

mała śmietana

 

Obrać i pokroić w kosteczkę jabłka i cebule, wymieszać ze śmietaną, ewentualnie sól i cukier do smaku.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin