Francuskie ciasteczka z rabarbarem
z sosem krówkowym
Składniki na około 10 ciastek:
· 375 g ciasta francuskiego na maśle (1 płat), może być mrożone
· 2 średniej wielkości łodygi rabarbaru
· cukier demerara
· kilka cukierków 'krówek'
· cukier puder, do oprószenia
· jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania
Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone - wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej (wtedy nie kurczy się podczas pieczenia).
Podzielić na 10 równych kwadratów. Ostrym nożem ponacinać je, jak na zdjęciu, następnie złożyć w kształt ciasteczek.
Rabarbar pokroić w większe kostki (nie obierać). Zanurzyć je w cukrze, w taki sposób, by cukier się do nich przykleił. Poukładać w 'okienkach' ciasteczek. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec na blaszce wysmarowanej masłem w temperaturze 220ºC przez 20 - 23 minuty, aż ciasto będzie złote i chrupiące.
Krówki rozpuścić w niewielkim garnuszku. Polewą udekorować ciasteczka. Oprószyć pudrem. Smacznego :-).
Anielskie