Francuskie ciasteczka z rabarbarem.doc

(1216 KB) Pobierz

Francuskie ciasteczka z rabarbarem

z sosem krówkowym

 

Francuskie ciasteczka z rabarbarem

 

 

 

 

 

 

Składniki na około 10 ciastek:

·                      375 g ciasta francuskiego na maśle (1 płat), może być mrożone

·                      2 średniej wielkości łodygi rabarbaru

·                      cukier demerara

·                      kilka cukierków 'krówek'

·                      cukier puder, do oprószenia

·                      jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania

 

Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone - wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej (wtedy nie kurczy się podczas pieczenia).

Podzielić na 10 równych kwadratów. Ostrym nożem ponacinać je, jak na zdjęciu, następnie złożyć w kształt ciasteczek.

Francuskie ciasteczka z rabarbarem

http://www.mojewypieki.com/app/webroot/upload/images/przepisy/Francuskie%20ciasteczka%20z%20rabarbarem/IMG_2688.jpg

 

Rabarbar pokroić w większe kostki (nie obierać). Zanurzyć je w cukrze, w taki sposób, by cukier się do nich przykleił. Poukładać w 'okienkach' ciasteczek. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec na blaszce wysmarowanej masłem w temperaturze 220ºC przez 20 - 23 minuty, aż ciasto będzie złote i chrupiące.

Krówki rozpuścić w niewielkim garnuszku. Polewą udekorować ciasteczka. Oprószyć pudrem. Smacznego :-).

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin