Francuskie ciasteczka z nutellą i truskawkami
Składniki na około 20 sztuk:
· 1 opakowanie ciasta francuskiego na maśle (375 g)
· pół słoiczka nutelli
· 100 g truskawek
· cukier puder do oprószenia
· posiekane pistacje do oprószenia, opcjonalnie
Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone - wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej (wtedy nie kurczy się podczas pieczenia).
Z ciasta wycinać duże serca, około 8 - 10 cm średnicy, foremką do ciastek. Przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na środek każdego serca nakładać pełną łyżeczkę nutelli i kilka plasterków truskawki.
Piec w temperaturze 220ºC przez 15 - 17 minut do złotego koloru. Przestudzić, oprószyć pudrem i posypać pistacjami, podawać.
Smacznego :-).
Anielskie