Pizza Masterchefa.doc

(411 KB) Pobierz

Pizza Masterchefa

DSC_0886

SKŁADNIKI:

pomidorki koktajlowe ok 10 szt
mozzarella 125 g
mix sałat 2 garście
pancetta ok 12 plasterków
mozzarella żółta tarta 100 g

 


CIASTO
mąka 500 g
sól 2 łyżeczka
drożdże 2 łyżeczki
oliwa z oliwek 3 łyżki
woda ciepła ok 200 ml


sos:
pomidor 2 szt
papryka kolorowa 2 szt
oliwa z oliwek 1 łyżka
przecier pomidorowy 1 łyżka
sól pieprz do smaku
czosnek 2 ząbki
bazylia świeża kilka listków

PRZYGOTOWANIE:

Do większej miski przesiewamy mąkę, łączymy z solą i suchymi drożdżami. Dolewamy 3 łyżki oliwy z oliwek. Mieszamy. Następnie cały czas ugniatając dodajemy partiami ciepłą wodę. Energicznie wyrabiamy. Ciasto powinno być elastyczne i z łatwością odchodzić od ręki. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. ok 1 godzinki. Powinno podwoić swoją objętość.
Sos: pomidory przekroić na pół. Paprykę oczyścić z gniazd. Warzywa ułożyć na blaszce, posypać solą morska, polać łyżką oliwy z oliwek. Podpiec ok 20 minut w temp 180 stopni. Następnie ściągnąć skórkę i przełożyć do blendera. Dodać liście świeżej bazylii, ząbki czosnku, przecier pomidorowy. Zblendować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto bardzo cienko rozwałkować. Posmarować przygotowanym sosem, posypać tartą mozzarellą i ułożyć plastry pancetty- można zastąpić szynką lub boczkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25-30 minut w temp. 180 stopni. Na wierzch upieczonej pizzy układamy sałatę, połówki pomidorków koktajlowych oraz kawałki mozzarelli. Podałam z frytkami.

Smacznego:)

DSC_0883

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin