Pasta z pieczonych -selera i pietruszki.docx

(618 KB) Pobierz

Składniki

1 średni seler
1 pietruszka lub pół mega dużej :)
1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze
2/3 łyżeczki majeranku
4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
sól, pieprz

     Pasta z pieczonego selera i pietruszki

Wykonanie

Seler i pietruszkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w naczyniu żaroodpornym podlać 2 łyżkami oleju, zamknąć i piec w 180 stopniach przez około 50 minut.
Upieczone warzywa, pozostawić do przestygnięcia, następnie dodać do nich 2 łyżki oleju, sól, pieprz oraz majeranek i zmielić na gładką masę za pomocą blendera.
Dla wzbogacenia smaku można dodać suszone pomidory, pietruszkę, cebulę albo czarnuszkę, ale szczerze mówiąc pasta jest świetna sama w sobie i nie trzeba jej niczym urozmaicać. :D

     Pasta z pieczonego selera i pietruszki

 

      Pasta z pieczonego selera i pietruszki

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin