Składniki:
• Orzechy laskowe – 30g• Mleko w proszku – 4 łyżeczki• Cukier puder – 12 łyżeczek• Kakao – 6 łyżeczek• Olejek (aromat) waniliowy – 3 krople• Olej – 3 łyżeczki• Masło – 200gPrzygotowanie:Orzechy łupiemy, wykładamy na tackę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200o i prażymy 5min. Po tym czasie orzechy wykładamy na ściereczkę, zawijamy i pocieramy. W ten sposób pozbędziemy się skorupki. Orzechy wkładamy do młynka od kawy i mielimy. Do naczynia wsypujemy 4 czubate łyżeczki mleka w proszku + 8 czubatych łyżeczek cukru pudru + zmielone orzeszki i mieszamy razem. Połowę masła topimy, dodajemy 6 płaskich łyżeczek kakao + 4 czubate łyżeczki cukru pudru i zacieramy. Po zatarciu masę dodajemy do cukru pudru z mlekiem w proszku i orzeszkami, do tego dodajemy resztę masła + 3 łyżeczki oleju + 3 krople aromatu waniliowego . Miksujemy blenderem. Po dokładnym zmiksowaniu składników wkładamy do lodówki żeby się ścięło. Gotowe
baasioolek