Wartościowe źródła węglowodanów, białka i tłuszczy
Często mówię o tym, że racjonalne i zdrowe odżywianie się to podstawa. Aby ułatwić Ci dokonywanie dobrych wyborów żywieniowych postanowiłam sporządzić mała listę. Poniżej znajdziesz najbardziej wartościowe źródła, podstawowych składników odżywczych- węglowodanów, białka i tłuszczy.
WĘGLOWODANY
Węglowodany, obok białka i tłuszczy są najważniejszym składnikiem odżywczym. Stanowią codzienne źródło energii nie tylko dla mięśni, ale i dla wszystkich komórek. Są paliwem dla mózgu, który czerpie z nich ponad 50% energii. Badania pokazują również, że prawidłowe spożywanie węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym korzystnie wpływa na intelekt. Są niezbędne do prawidłowej syntezy białka i rozpadu tłuszczu. Pewne jest, że bez węglowodanów nie mogłyby istnieć podstawowe procesy w organizmie. Są nam zdecydowanie potrzebne do życia.
Wartościowe źródła:
· Owsianka
· Pełnoziarniste płatki na mleko
· Pełnoziarniste pieczywo
· Brązowy ryż
· Pełnoziarnisty makaron
· Rośliny strączkowe ( w tym fasola, groszek)
· Kasza ( w tym kasza gryczana, quinoa, kuskus)
· Warzywa i owoce
BIAŁKA
Białka, nazywane również proteinami, należą do grupy związków organicznych, które stanowią ponad 15 % masy naszego ciała. Są materiałem budulcowym każdej ludzkiej komórki, wchodzą w skład większości hormonów i enzymów oraz uczestniczą w wielu procesach życiowych. Białka regulują procesy przemiany materii. Dzięki nim utrzymasz prawidłową masę ciała i zmniejszysz ilość tkanki tłuszczowej. Podnoszą Twoją odporność. Chronią przed wirusami, drobnoustrojami i przed innymi czynnikami zewnętrznymi. Regulują bilans wodny w Twoim organizmie. Biorą udział w procesie widzenia i korzystnie wpływają na Twój układ nerwowy. Kolagen, jako główne białko tkanki łącznej podnosi jakość i sprawność Twoich stawów oraz wpływa korzystnie na skórę.
· Jajka
· Drób
· Wołowina ( w szczególności polędwiczki)
· Ryby
· Owoce morza
· Wieprzowina i cielęcina (zalecane w umiarkowanych ilościach)
· Nabiał ( w tym jogurty, w szczególności greckie, twaróg, serek wiejski)
· Rośliny strączkowe ( w szczególności soja)
· Orzechy
TŁUSZCZE
Tłuszcze, a dokładnie nienasycone kwasy tłuszczowe, to podstawa każdej, dobrze zbilansowane diety. Dostarczenie ich odpowiedniej ilości każdego dnia jest niezbędne. Wpływają na prawidłową pracę całego organizmu, w tym mięśni i stawów, przyspieszają regenerację oraz uczestniczą w procesach spalania tkanki tłuszczowej.
· Ryby (w szczególności łosoś, makrela)
· Oliwa z oliwek
· Oleje roślinne ( w szczególności olej rzepakowy)
· Awokado
· Pestki słonecznika i dyni
ZALECANA ILOŚĆ SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH
http://alwaysfit.pl/naucz-odzywiac-sie-zdrowo-wartosciowe-zrodla-weglowodanow-bialka-i-tluszczy/
mloda889