Omlet po włosku
· Jajka [2 sztuki]
· Masło [1 łyżeczka]
· Śmietana [1 łyżeczka]
· Pomidor [połowa]
· Ser żółty lub mozarella [3 plasterki]
+ bazylia, oregano
+ sól, pieprz
jajka roztrzepujemy z łyżeczką śmietany do gładkiej puszystej masy, dodajemy sól i pieprz. Na małej patelni roztapiamy łyżeczkę masła i wylewamy masę. Żeby jajka dobrze się ścięły po przyrumienieniu spodu omletu wlewamy łyżkę wody na patelnię i przykrywamy pokrywą żeby wierzch omletu ściął się.( parująca woda szybko zetnie jajka).Na gorący jeszcze omlet wykładamy ser, plasterki pomidora i zioła, po czym składamy go na pół.
http://poprostugotuje.blog.pl/2014/01/17/omlet-po-wlosku/
mloda889