Omlet po włosku.docx

(153 KB) Pobierz

Omlet po włosku

·         Jajka [2 sztuki]

·         Masło [1 łyżeczka]

·         Śmietana [1 łyżeczka]

·         Pomidor [połowa]

·         Ser żółty lub mozarella [3 plasterki]

+ bazylia, oregano

+ sól, pieprz

jajka roztrzepujemy z łyżeczką śmietany do gładkiej puszystej masy, dodajemy sól i pieprz. Na małej patelni roztapiamy łyżeczkę masła i wylewamy masę. Żeby jajka dobrze się ścięły po przyrumienieniu spodu omletu wlewamy łyżkę wody na patelnię i przykrywamy pokrywą żeby wierzch omletu ściął się.( parująca woda szybko zetnie jajka).Na gorący jeszcze omlet wykładamy ser, plasterki pomidora i zioła, po czym składamy go na pół.

http://poprostugotuje.blog.pl/files/2014/01/omlet2-1024x619.jpg

 

http://poprostugotuje.blog.pl/2014/01/17/omlet-po-wlosku/

Zgłoś jeśli naruszono regulamin