FALE dunaju.doc

(20 KB) Pobierz

FALE DUNAJU

 

ciasto:

kostka masła

6 jajek

2 szkl. mąki

1 szkl. cukru pudru

cukier waniliowy

olejek rumowy

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

owoce z kompotu lub świeże

 

krem:

kostka masła

1/2 l mleka

1/2 szkl. cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

cukier waniliowy

 

polewa:

1/2 kostki masła

1 szkl. cukru pudru

2 łyżki kakao

2 łyżki wody

 

Utrzeć masło z cukrem, dodając po 1 żółtku, mąkę z proszkiem i ubitą na sztywno pianę. Podzielić ciasto na 2 części. Jedną wyłożyć na blachę, do II dodać 2 łyżki wody i kakao i wyłożyć na jasne ciasto. Rozłożyć gęsto owoce i piec ok. 45 min. Z mleka, cukru i i mąki ugotować budyń. Ostudzony stopniowo dodawać do utartej margaryny/ masła. Wyłożyć na ostudzone ciasto. rozpuścić składniki polewy, oblać nią ciasto.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin