Kasza jaglana z warzywami i jajkiem.doc

(252 KB) Pobierz

Kasza jaglana z warzywami i jajkiem

http://3.bp.blogspot.com/-h6GaHkViMHY/UV6exzugRZI/AAAAAAAADkc/Dks0shgidVE/s1600/IMG_9263.JPG

Składniki:

·       ½ szklanki (125 g) kaszy jaglanej

·       200 g pieczarek

·       200 g brukselki

·       200 g zielonej fasolki

·       ½ puszki kukurydzy

·       1 cebula

·       2 łyżki klarowanego masła lub oleju

·       2 jajka

·       szczypta kurkumy

·       sól, pieprz, chili

 

Dodatkowo:

·       szczypiorek

 

Kaszę wsypać do garnka i chwilę prażyć, do momentu kiedy zacznie ładnie pachnieć (uwaga! nie przypalić prosa :-)). Kaszę zalać gorącą wodą – kasza będzie „strzelać” należy więc użyć pokrywki do ochrony przed wyskakującymi ziarnami. Kaszę wypłukać, odlać wodę i ponownie zalać szklanką gorącej wody (kaszę jaglana gotuje się w podwójnej objętości wody). Garnek przykryć pokrywką i gotować na minimalnym ogniu, aż wchłonie cały płyn (trwa to ok. 10 – 15 minut). Kaszy jaglanej nie należy mieszać podczas gotowania. Jeśli okaże się, że jagła nie jest wystarczająco miękka, dodać odrobinę wody i jeszcze chwilę gotować.

 

 

 

Warzywa pokroić. Pieczarki i zieloną fasolkę pokroić na mniejsze kawałki, cebulę w kostkę, brukselkę przekroić na pół. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego lub oleju, wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać pieczarki, lekko je osolić i chwilę dusić aż odparuje woda. Dodać brukselkę i fasolkę dusić z odrobiną wody (ok. 50 ml) jakieś 7 – 10 minut, aż warzywa zmiękną, ale wciąż będą jędrne. Dodać kukurydzę i przyprawy – wszystko wymieszać. Warzywa przełożyć do miski. Na patelni roztopić łyżkę klarowanego masła wsypać kaszę i chwilę podgrzewać. Jajka rozrobić z dwoma łyżkami wody, szczypta kurkumy i wlać do kaszy. Całość dokładnie wymieszać i osolić. Do kaszy jaglanej dodać wcześniej przygotowane warzywa – wymieszać. Potrawę spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Przed podaniem kaszę posypać szczypiorkiem.

 

Smacznego:- )

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin