Rustykalna tarta ze śliwkami
Kruche ciasto
· 190 g mąki,
· 125 g zimnego masła,
· 2 łyżki cukru pudru,
· 1 żółtko,
· 2 łyżki zimnej wody,
· szczypta soli
Nadzienie
· 500 g śliwek (najlepiej węgierek),
· 1 łyżka cukru brązowego,
· szczypta cynamonu,
· szczypta mielonych goździków
Dodatkowo
· 1 jajko,
· 1 łyżka cukru brązowego
Przygotować ciasto - mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać posiekane masło, żółtko i wodę. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce 30 minut.
Umyte śliwki wydrylować i pokroić na małe kawałki (lub plasterki). Wymieszać z cukrem brązowym, cynamonem i goździkami.
Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia (lekko oprószonym mąką). Na środek rozłożyć śliwki, zostawiając ok 4-5 cm przy brzegach. Rozmącić jajko i posmarować brzegi, po czym zawinąć je do środka. Jeszcze raz posmarować brzegi jajkiem i posypać cukrem brązowym.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni około 30 minut, aż ciasto będzie kruche i rumiane. Tarta najlepiej smakuje na ciepło z kulką lodów waniliowych lub kwaśną śmietaną.
http://everycakeyoubake.blogspot.com/2012/09/rustykalna-tarta-ze-sliwkami.html
mloda889