Rustykalna tarta ze śliwkami.docx

(77 KB) Pobierz

Rustykalna tarta ze śliwkami

Kruche ciasto

·         190 g mąki,

·         125 g zimnego masła,

·         2 łyżki cukru pudru,

·         1 żółtko,

·         2 łyżki zimnej wody,

·         szczypta soli

 

Nadzienie

·         500 g śliwek (najlepiej węgierek),

·         1 łyżka cukru brązowego,

·         szczypta cynamonu,

·         szczypta mielonych goździków

 

Dodatkowo

·         1 jajko,

·         1 łyżka cukru brązowego

 

Przygotować ciasto - mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać posiekane masło, żółtko i wodę. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce 30 minut.

 

Umyte śliwki wydrylować i pokroić na małe kawałki (lub plasterki). Wymieszać z cukrem brązowym, cynamonem i goździkami.

 

Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia (lekko oprószonym mąką). Na środek rozłożyć śliwki, zostawiając ok 4-5 cm przy brzegach. Rozmącić jajko i posmarować brzegi, po czym zawinąć je do środka. Jeszcze raz posmarować brzegi jajkiem i posypać cukrem brązowym.

 

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni około 30 minut, aż ciasto będzie kruche i rumiane. Tarta najlepiej smakuje na ciepło z kulką lodów waniliowych lub kwaśną śmietaną.


http://1.bp.blogspot.com/-UK_eBOi89Sc/UF9tQ91YDtI/AAAAAAAACrU/Zre9LJpwWtY/s1600/rustykalna_sliwki5.jpg

http://everycakeyoubake.blogspot.com/2012/09/rustykalna-tarta-ze-sliwkami.html

Zgłoś jeśli naruszono regulamin