Fasolka szparagowa.docx

(30 KB) Pobierz


http://www.sztukaodzywiania.pl/images/stories/thumbnails/images-stories-fasolka%20szparagowa-300x200.jpg
Fasolka szparagowa

W lecie fasolka szparagowa może być dodatkiem do drugich dań, jak również składnikiem sałatek. Ma dużo wartości odżywczych i jest niskokaloryczna.

Warto ją jeść, gdyż:

·         jest źródłem witaminy A, B, C, K, PP oraz składników mineralnych takich jak: magnez, potas, żelazo, wapń,

·         zwiera kwas foliowy oraz beta-karoten,

·         wzmacnia śledzonę-trzustkę i nerki,

·         chroni wzrok i zapewnia dobrą przemianę materii,

·         obniża poziomu cholesterolu we krwi,

·         działa moczopędnie,

·         usuwa z organizmu toksyczne substancje i kwas moczowy,

·         wspomaga leczenie chorób nerek i pęcherza moczowego,

·         reguluje zaburzenia metaboliczne,

·         ma działanie przeciwcukrzycowe,

·         wzmacnia odporność,

·         ma niski indeks glikemiczny,

·         obniża ciśnienie i doskonale działa na układ krwionośny,

·         ma właściwości przeciwzapalne.

Fasolki szparagowej nie należy jeść na surowo, gdyż zawiera substancje toksyczne, które rozkładają się dopiero podczas gotowania.

 

http://www.sztukaodzywiania.pl/component/content/article/15-sztuka-odywiania-dla-pocztkujcych/174-faslka-szparagowa

Zgłoś jeśli naruszono regulamin