Fasolka szparagowa
W lecie fasolka szparagowa może być dodatkiem do drugich dań, jak również składnikiem sałatek. Ma dużo wartości odżywczych i jest niskokaloryczna. Warto ją jeść, gdyż:
· jest źródłem witaminy A, B, C, K, PP oraz składników mineralnych takich jak: magnez, potas, żelazo, wapń,
· zwiera kwas foliowy oraz beta-karoten,
· wzmacnia śledzonę-trzustkę i nerki,
· chroni wzrok i zapewnia dobrą przemianę materii,
· obniża poziomu cholesterolu we krwi,
· działa moczopędnie,
· usuwa z organizmu toksyczne substancje i kwas moczowy,
· wspomaga leczenie chorób nerek i pęcherza moczowego,
· reguluje zaburzenia metaboliczne,
· ma działanie przeciwcukrzycowe,
· wzmacnia odporność,
· ma niski indeks glikemiczny,
· obniża ciśnienie i doskonale działa na układ krwionośny,
· ma właściwości przeciwzapalne.
Fasolki szparagowej nie należy jeść na surowo, gdyż zawiera substancje toksyczne, które rozkładają się dopiero podczas gotowania.
http://www.sztukaodzywiania.pl/component/content/article/15-sztuka-odywiania-dla-pocztkujcych/174-faslka-szparagowa
mloda889