Rurki z kremem 1.doc

(68 KB) Pobierz
Rurki z kremem

Rurki z kremem

Składniki na około 60 rurek (każda 7 cm długości):

·         pół kilo mąki

·         25 dag masła

·         25 dag kwaśnej gęstej śmietany 

·         szczypta soli

Ciasto szybko zagnieść i dobrze schłodzić w lodówce, owinięte w folię. Wyjąć, podsypując mąką - rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Rurkę posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.

Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić, nabić kremem.

Krem: na tą porcję rurek - około 600 ml kremówki (ubić, na koniec dodając 2 łyżki cukru pudru) lub krem karpatkowy.

Smacznego :)

Rurki z kremem

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin