Rolada szpinakowa z łososiem
Zupełnie nie rozumiem dlaczego niektórzy nie lubią szpinaku… Ja ostatnio zawsze mam paczkę szpinaku w zamrażarce bo przecież można z niego zrobić ciasto francuskie ze szpinakiem, albo kurczaka ze szpinakiem albo krewetki ze szpinakiem (wkrótce ) ale również roladę szpinakową z łososiem…
Pierwszy raz taką roladę szpinakową z łososiem przygotowała dla mnie moja Mama kilka lat temu jak pojechałam do domu na wakacje. Przepis Mama znalazła w jakiejś gazecie… Muszę powiedzieć, że jak opowiedziała mi jak się ją przygotowuje i jak smakuje to byłam troszkę sceptyczna, ale miło zaskoczyło mnie połączenie takich smaków… Teraz sama przygotowuję ją na specjalne okazje bo po prostu… palce lizać! A oto moja wersja…
· 1 opakowanie mrożonego szpinaku (u mnie 1 kg)
· 4 jajka – oddzielam białka i żółtka
· 300 g serka kremowego
· 300 g łososia wędzonego
· ok. pół szklanki mąki
· 3-4 ząbki czosnku
· sól, pieprz, cytryna, oliwa
· 2-3 łyżki chrzanu – opcjonalnie
Szpinak po rozmrożeniu i odciśnięciu nadmiaru wody podsmażam na odrobinie oliwy, do której dodałam wcześniej zmiażdżony czosnek.
Doprawiam solą i pieprzem. Po całkowitym wystygnięciu dodaję do szpinaku 4 zółtka i mieszam mikserem dodając ok 0,5 szklanki mąki.
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno i lekko mieszam z masą szpinakową.
Wylewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – ja użyłam zwykłej blachy do ciasta ale blacha powinna być większa. Piekę ok. 15-20 min w temperaturze ok. 180 stopni.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto szpinakowe smaruję serkiem zmieszanym z 2-3 łyżkami chrzanu.
Na wierzch wykładam łososia, którego skrapiam sokiem z cytryny i świeżym zmielonym pieprzem.
Całość roluję, zawijam w folię i wkładam na kilka godzin do lodówki. Podaję z cząstkami cytryny do skrapiana.
A oto inna rolada – upieczona na większej blaszce (30x40cm):
Smacznego
jabolek67