Parówki w papilotach.doc

(23 KB) Pobierz
Parówki w papilotach

Parówki w papilotach

 

Składniki na 6 porcji:

duży por

parówki (6 sztuk)

duży plaster żółtego sera

6 plastrów wędzonego boczku

łyżka oliwy

kieliszek wytrawnego białego wina, sól

 

Por natnij wzdłuż, zdejmij 10 dużych liści. Wszystkie bardzo dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Sześć liści odłóż, a 4 potnij na 12 paseczków. Wszystkie wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 5 minut.

 

Plaster sera pokrój na 6 pasków. Parówki obierz z osłonek, ponacinaj wzdłuż. W nacięcia włóż po kawałku sera, a całość owiń plastrem boczku.

 

Parówki "otul" od spodu liśćmi pora, końce przewiąż paseczkami z pora. Tak przygotowane "papiloty" ułóż w brytfannie i zalej bulionem lub winem. Wierzch parówek w papilotach posmaruj oliwą. Piecz 15 minut w temperaturze 200°C.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin