Parówki w jarzynach.doc

(24 KB) Pobierz
Parówki w jarzynach

Parówki w jarzynach

 

Składniki na 4 porcje:

parówki (5 sztuk)

4 małe zielone papryki

2 cebule

puszka (425 ml) kukurydzy

2 puszki (po 425 ml) fasolki

100 g wędzonego boczku

pomidor

2 szklanki Rosołu królewskiego WINIARY (z kostki)

pęczek natki pietruszki

4 łyżki oleju

3 łyżki octu z białego wina

sól

pieprz cayenne

odrobina cukru

 

Obraną cebulę pokrój na małe cząstki. Boczek pokrój w paski. Na patelni rozgrzej teraz 4 łyżki oleju, podsmaż na złoty kolor cebulę i dodaj boczek. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, opłucz i pokrój w cienkie paski. Wrzuć na patelnię i przez chwilę smaż razem.

 

Dokładnie osącz na sitku fasolkę i kukurydzę. Dodaj do pozostałych składników razem z parówkami. Wlej 2 szklanki Rosołu królewskiego. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem, octem i cukrem. Potem przykryj i gotuj na małym ogniu około 5 minut.

 

Opłucz i osusz natkę, grubo ją posiekaj. 2/3 natki wrzuć na patelnię i wymieszaj. Resztą posyp danie bezpośrednio przed podaniem, przybierz je też plastrami pomidorów. Podawaj z ryżem lub pieczywem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin