Diabeł - danie z resztek.doc

(23 KB) Pobierz
Diabeł

Diabeł

Smakowite danie z resztek - potrawa z Makau

 

Składniki na 4 porcje:

szklanka ryżu

pęczek zielonych listków gorczycy lub lubczyku (oregano)

2 łyżki soku ze szpinaku

łyżka masła

resztki wędlin i pieczeni (około 40 dag)

2 łyżki masła

liść laurowy

3-4 goździki, sól

pieprz, imbir, gałka muszkatołowa

pół szklanki Bulionu warzywnego WINIARY

 

Na stopione na patelni masło wrzuć pokruszony liść laurowy, goździki i imbir. Chwilę je podsmaż - mieszając - a następnie dodaj pokrojone w kostkę resztki wędlin i pieczeni, całość posyp pieprzem i gałką muszkatołową oraz podlej bulionem. Po dokładnym wymieszaniu duś pod przykryciem na małym ogniu.

 

W dużej ilości wody ugotuj ryż. Liście gorczycy lub lubczyku wrzuć na wrzątek, zblanszuj, wyjmij łyżką cedzakową, przelej zimną wodą, drobno posiekaj oraz wymieszaj z ryżem, sokiem ze szpinaku i masłem. Otrzymaną masę umieść w formie z kominkiem, mocno ugnieć, wyłóż na ogrzany półmisek i pusty środek wypełnij podduszonym mięsem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin