Bologneze smaczny i tani
40 dag biodrówki
30 dag pieczarek
duża cebula
500 ml kartonik przecieru pomidorowego
sól, pieprz, ostra i słodka sproszkowana papryka
olej do smażenia
suszone zioła: oregano, bazylia
wywar instant - około 1 litra
Biodrówkę zmielić i usmażyć szybko na dużym ogniu, przyprawiając je na koniec. Mięso przełożyć do miseczki.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto na odrobinie oleju. Dodać do niej pokrojone w plastry pieczarki, posolić je, popieprzyć i udusić.
Dodać mięso, wlać przecier pomidorowy, połowę wywaru, wsypać zioła do smaku i gotować na małym ogniu kilka godzin, w razie potrzeby uzupełniając wywarem.
Gotowy, gęsty i aromatyczny sos podawać do makaronu spagetti. Najlepiej wszystko posypane drobno startym parmezanem.
jabolek67