Bologneze.doc

(23 KB) Pobierz
Bologneze smaczny i tani

Bologneze smaczny i tani  

 

40 dag biodrówki

30 dag pieczarek

duża cebula

500 ml kartonik przecieru pomidorowego

sól, pieprz, ostra i słodka sproszkowana papryka

olej do smażenia

suszone zioła: oregano, bazylia

wywar instant - około 1 litra 

 

Biodrówkę zmielić i usmażyć szybko na dużym ogniu, przyprawiając je na koniec. Mięso przełożyć do miseczki.

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto na odrobinie oleju. Dodać do niej pokrojone w plastry pieczarki, posolić je, popieprzyć i udusić.

Dodać mięso, wlać przecier pomidorowy, połowę wywaru, wsypać zioła do smaku i gotować na małym ogniu kilka godzin, w razie potrzeby uzupełniając wywarem.

Gotowy, gęsty i aromatyczny sos podawać do makaronu spagetti. Najlepiej wszystko posypane drobno startym parmezanem.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin