Żur wigilijny 1.pdf
(
51 KB
)
Pobierz
Żur wigilijny
Składniki
Marchewka, pietruszka, pół selera, 4 suszone grzyby, pieprz, sól.
Zakwas: 10 dag mąki żytniej pytlowej, 10 dag mąki żytniej
razowej, 2 ząbki czosnku, skórka razowego chleba
Sposób przyrządzania
Składniki zakwasu zalać w słoju litrem przegotowanej wody,
przykryć gazą i zostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej
(zakwas można zastąpić litrem gotowego żuru). Z warzyw i
grzybów ugotować litr wywaru, lekko posolić i przelać przez sito. Dodać litr zakwasu i
zagotować. Podawać z gotowanymi ziemniakami.
Plik z chomika:
jabolek67
Inne pliki z tego folderu:
05 - Żurek zabielany.jpg
(304 KB)
Chrzanica-inaczej żurek.doc
(274 KB)
Letni żurek z jajkiem.doc
(5 KB)
Polewka-staropolska-z-zurkiem-szlachetnym.pdf
(100 KB)
Tradycyjny żurek.doc
(23 KB)
Inne foldery tego chomika:
BARSZCZE
BOTWINY
BULJONY I WYWARY
CEBULOWE
CHIŃSKIE
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin