Cygańska zupa gulaszowa.docx

(11 KB) Pobierz

Cygańska zupa gulaszowa

 

Składniki:

1 kg mięsa wieprzowego

mrożone warzywa na zupę

3 – 4 cebule

kminek

4 marynowane papryki czerwone

liść laurowy

czerwona słodka papryka w proszku

ostra papryka w proszku

bulion mięsno - warzywny

sól, pieprz

 

Na patelni rozgrzać mocno tłuszcz, wrzucić posiekaną cebulę, przyrumienić,

posypać kminkiem, pieprzem, papryką słodką i ostrą. smażyć razem.

Mięso pokroić w kostkę, dorzucić na patelnię do cebuli.

Dusić razem 15 – 20 minut.

Wrzucić do wywaru warzywno – mięsnego, gotować.

Przygotować ciasto:

z 0,5 kg mąki i 3 jajek wyrobić ciasto, jak na kopytka (długi wałek). Urywać po kawałeczku małe kluski, wrzucać bezpośrednio do zupy (ciasta nie solić – bo zupa już jest słona), zagotować. Na końcu dodać pokrojone warzywa oraz marynowaną paprykę (wraz z octem, w którym się marynowała).

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin