Fasola po bretonsku 3 (francuska).txt

(1 KB) Pobierz
<- Fasolka po bretońsku 2
            Lista potraw z grupy: Inne 
            Fasolka po bretońsku 4 ->
            


Fasolka po bretońsku 3
Jak wiadomo fasolka po bretonsku - w gestym sosie pomidorowym z dodatkiem 
kielbasy i/lub boczku -- jest potrawa typowo polska. (Pamietam jak kiedys w 
jednej z restauracji w Zakopanem widzialem ogloszenie: Biezemy udzial w 
konkursie srebrnej patelni na najlepsze potrawy kuchni polskiej. Polecamy zrazy 
po wegiersku z kluseczkami polfancuskimi). Natomiast nieprawda jest, aby swojej 
fasolki po bretonsku nie mieli we Francji.
Prosze Panstwa!
Oto przepis na Haricots blanc a la bretonne wg. arcykaplana kuchni francuskiej 
Paula Bocuse:
Na pol kilo gotowanej fasoli siekamy drobno jedna duza cebule i dodajemy ja w 50 
g. roztopionego masla w sredniej wielkosci garnku, mieszajac drewniana lyzka. 
Gdy cebula sie zeszkli dodajemy pol szklanki bialego wytrawnego wina i 
redukujemy nastepnie na ogniu do objetosci dwu lyzek do zupy, w tym momencie 
dorzucamy 4 dosyc duze pomidory, obrane, wypestkowanei pokrajane w cwiartki. 
Solimy szczypta soli, dodajemy posiekany zabek czosnku i troche pieprzu z 
mlynka. Dusimy przez kwandrans na malym ogniu. Nastepie dodajemy do tego 
ugotowana fasole, zdejmujemy z ognia i dodajemy 50 g, masla w drobnych 
kawalkach, mieszajac je rownomiernie z fasola, tak aby z sosikiem pomidorowym 
utworzyla kremowa emulsje pokrywajaca jednolicie fasole.
Podajemy. 
Smacznego
From: WLOS@PLEARN.EDU.PL (Wladyslaw Los)


MM

Zgłoś jeśli naruszono regulamin