Protokół z lab 2012 druk.doc

(1387 KB) Pobierz
LABORATORIUM METROLOGII

 

Politechnika Częstochowska

Wydział: Elektryczny

 

Laboratorium

Pomiarów Elektrycznych

Wielkości

Nieelektrycznych

Rok akad. 2012/2013

Grupa dziekańska: II

 

Specjalność:

Elektroenergetyka

Skład sekcji:

Bator Tomasz

Popowicz Marek

Madejak Andrzej

 

 

Ocena

Rok studiów - 1

 

 

Ćwicz. POMIARY FIZYKOCHEMICZNE

Semestr  - 1

 

Sekcja  - IIB2

 

Data wykonania ćwiczenia

24-11-2012r

Data oddania sprawozdania

01-12-2012r

 

Uwagi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.             Cel ćwiczenia:

Celem ćwiczenia to zapoznanie się z metodami pomiarów parametrów takich jak pH, redox oraz Brix w dokonywanych pomiarach różnych substancji używanych w życiu codziennym wraz z wyliczeniami błędów pomiarowych.

W części teoretycznej należało zapoznać się z:

- skalą wartości pH wraz z jej opisem

- poziomu potencjału Redox (ORP)

- przyrządami pomiarowymi

- metodyką pomiarów pH, Redox oraz Brix

- budową i zasadą działania czujnika optycznego – refraktometra oraz pH-metra

W części praktycznej należało:

a)                            Zapoznać się z aparaturą pomiarową zgromadzoną na stanowisku laboratoryjnym:

-         PHmetrem PH207,

-         wagą GM5001,

-         refraktometrem

b)              przeprowadzono pomiary pH, temperatury i redox sześciu badanych substancji (takich jak: woda po ogórkach, Coca Cola, sok Tymbark, płyn do naczyń, herbata, Kropla Beskidu) po ok. 200g (waga) każdej badanej próbki.

c)                 Pomiar stężenia cukru w trzech roztworach 50g wody dokonany za pomocą

Refraktoetr.

              Pierwszy roztwór – czysta woda

              Drugi roztwór – woda z dwoma łyżkami cukru

              Trzeci roztwór – około 40% roztwór cukru i wody 

 

2.   Tabele pomiarowe:

badana substancja

Pomiar [pH]

temp. [°C]

redox [mV]

([pH] - 0,39)[1]

δ pH [%]

δ tem. [%]

δ redox [%]

woda po ogórkach

3,95

16,4

415

3,56

0,28

0,61

0,24

Coca Cola

3,80

15,8

442

3,41

0,29

0,63

0,23

sok Tymbark

4,07

17,0

410

3,68

0,27

0,59

0,24

płyn do naczyń

5,06

16,1

270

4,67

0,21

0,62

0,37

herbata

5,26

16,7

228

4,87

0,21

0,60

0,44

Kropla Beskidu

5,58

17,0

194

5,19

0,19

0,59

0,52

 

Poglądowa skala potencjałów REDOX

 

 

Skala pH wraz z wartościami pH rożnych roztworow

 

 

 

Stężenie cukru dla czystej wody

Stężenie cukru roztworór I

Stężenie cukru roztworór II

Lp.

c

δ c

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin