Laboratorium
Pomiarów Elektrycznych
Wielkości
Nieelektrycznych
Specjalność:
Elektroenergetyka
Bator Tomasz
Popowicz Marek
Madejak Andrzej
Data wykonania ćwiczenia
24-11-2012r
Data oddania sprawozdania
01-12-2012r
1. Cel ćwiczenia:
Celem ćwiczenia to zapoznanie się z metodami pomiarów parametrów takich jak pH, redox oraz Brix w dokonywanych pomiarach różnych substancji używanych w życiu codziennym wraz z wyliczeniami błędów pomiarowych.
W części teoretycznej należało zapoznać się z:
- skalą wartości pH wraz z jej opisem
- poziomu potencjału Redox (ORP)
- przyrządami pomiarowymi
- metodyką pomiarów pH, Redox oraz Brix
- budową i zasadą działania czujnika optycznego – refraktometra oraz pH-metra
W części praktycznej należało:
a) Zapoznać się z aparaturą pomiarową zgromadzoną na stanowisku laboratoryjnym:
- PHmetrem PH207,
- wagą GM5001,
- refraktometrem
b) przeprowadzono pomiary pH, temperatury i redox sześciu badanych substancji (takich jak: woda po ogórkach, Coca Cola, sok Tymbark, płyn do naczyń, herbata, Kropla Beskidu) po ok. 200g (waga) każdej badanej próbki.
c) Pomiar stężenia cukru w trzech roztworach 50g wody dokonany za pomocą
Refraktoetr.
Pierwszy roztwór – czysta woda
Drugi roztwór – woda z dwoma łyżkami cukru
Trzeci roztwór – około 40% roztwór cukru i wody
2. Tabele pomiarowe:
badana substancja
Pomiar [pH]
temp. [°C]
redox [mV]
([pH] - 0,39)[1]
δ pH [%]
δ tem. [%]
δ redox [%]
woda po ogórkach
3,95
16,4
415
3,56
0,28
0,61
0,24
Coca Cola
3,80
15,8
442
3,41
0,29
0,63
0,23
sok Tymbark
4,07
17,0
410
3,68
0,27
0,59
płyn do naczyń
5,06
16,1
270
4,67
0,21
0,62
0,37
herbata
5,26
16,7
228
4,87
0,60
0,44
Kropla Beskidu
5,58
194
5,19
0,19
0,52
Poglądowa skala potencjałów REDOX
Skala pH wraz z wartościami pH rożnych roztworow
Stężenie cukru dla czystej wody
Stężenie cukru roztworór I
Stężenie cukru roztworór II
Lp.
c
δ c
...
raddar85