152_515303_robotnik_gospodarczy.doc

(231 KB) Pobierz
Przykład: standard kompetencji zawodowych – zawód Młynarz

Robotnik gospodarczy

(515303)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pracownicy usług i sprzedawcy

 


Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej, Centrum Rozwoju Zasobów Ludzkich

Publikacja opracowana w ramach projektu systemowego pn. „Rozwijanie zbioru krajowych standardów kompetencji zawodowych wymaganych przez
pracodawców”. Priorytet I PO KL, Działanie 1.1

 

 

 

Krajowy standard kompetencji zawodowych

Robotnik gospodarczy (515303)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Copyright by Centrum Rozwoju Zasobów Ludzkich, Warszawa 2013

 

Kopiowanie i rozpowszechnianie może być dokonane za podaniem źródła

 

 

 

 

 

 

ISBN               978-83-7951-000-9 (całość)

ISBN              978-83-7951-152-5 (152)

 

Nakład 1000 egz.

 

Publikacja bezpłatna

 



Centrum Rozwoju Zasobów Ludzkich

00-697 Warszawa, Aleje Jerozolimskie 65/79, tel. (22) 237-00-00, fax (22) 237-00-99

e-mail: sekretariat@crzl.gov.pl    http://www.crzl.gov.pl

 





Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji – Państwowego Instytutu Badawczego

26-600 Radom, ul. K. Pułaskiego 6/10, tel. centr. (48) 364-42-41, fax (48) 364-47-65

 

e-mail: instytut@itee.radom.pl                  http://www.itee.radom.pl

 

Spis treści

1.              Dane identyfikacyjne zawodu                             4

1.1.               Kod, nazwa zawodu i usytuowanie zawodu w klasyfikacjach                            4

1.2.               Notka metodologiczna i autorzy                            4

2.              Opis zawodu                            6

2.1.               Synteza zawodu                             6

2.2.               Opis pracy i sposobu jej wykonywania, obszary występowania zawodu                             6

2.3.               Środowisko pracy (warunki pracy, maszyny i narzędzia pracy, zagrożenia, organizacja pracy)                             6

2.4.               Wymagania psychofizyczne, zdrowotne, w tym przeciwwskazania do wykonywania zawodu                             7

2.5.               Wykształcenie i uprawnienia niezbędne do podjęcia pracy w zawodzie                            7

2.6.               Możliwości rozwoju zawodowego, potwierdzania/wali-dacji kompetencji                            7

2.7.               Zadania zawodowe                            8

2.8.               Wykaz kompetencji zawodowych                            8

2.9.               Relacje między kompetencjami zawodowymi a poziomem kwalifikacji w ERK/PRK                            8

3.              Opis kompetencji zawodowych                             10

3.1.               Wykonywanie prac konserwacyjnych i porządkowych w budynku i jego otoczeniu Kz1                            10

3.2.               Pielęgnowanie zieleni Kz2                             11

3.3.               Kompetencje społeczne KzS                             12

4.              Profil kompetencji kluczowych                            13

5.              Słownik                             14

 

 

 

 

 

1. Dane identyfikacyjne zawodu

1.1. Kod, nazwa zawodu i usytuowanie zawodu
w klasyfikacjach

Według Klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy (KZiS 2010):

515303 Robotnik gospodarczy

Grupa wielka 5 – Pracownicy usług i sprzedawcy (w Międzynarodowej Klasyfikacji Standardów Edukacyjnych ISCED 2011 – poziom 2).

Grupa elementarna 5153 – Gospodarze budynków (w Międzynarodowym Standardzie Klasyfikacji Zawodów ISCO-08 odpowiada grupie 5153 Building caretakers).

Według Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD 2007):

Sekcja N. Działalność w zakresie usług administrowania i działalność wspierająca, Dział 81. Działalność usługowa związana
z utrzymaniem porządku w budynkach i zagospodarowaniem terenów zieleni, Grupa 81.1. Działalność pomocnicza związana z utrzymaniem porządku w budynkach, Grupa 81.2. Sprzątanie obiektów.

1.2. Notka metodologiczna i autorzy

Opis standardu kompetencji zawodowych wykonano na podstawie: analizy źródeł (akty prawne, klasyfikacje krajowe, międzynarodowe) oraz wyników badań analitycznych na 16 stanowiskach pracy w 6 przedsiębiorstwach (średnie – 3, małe − 3, w tym produkcyjne − 1, usługowe − 4, inne − 1), przeprowadzonych w marcu i kwietniu 2013 r.

Zespół Ekspercki:

·       Krzysztof Dydek – Mazowieckie Samorządowe Centrum Doskonalenia Nauczycieli w Warszawie,

·       Zenon Opar – Międzyszkolna Baza Sportów Wodnych w Giżycku,

·       Kazimierz Chojnowski – ATEST Wycena Nieruchomości i Przedsiębiorstw w Warszawie,

·       Zdzisław Sawaniewicz – Mazowieckie Samorządowe Centrum Doskonalenia Nauczycieli w Warszawie.

 

 

 

Ewaluatorzy:

·       Adelajda Turbaczewska – Nieruchomości Tadeusz Szeklicki w Olsztynie,

·       Krzysztof Pedrycz – Centralna Komisja Egzaminacyjna w Warszawie.

Recenzenci:

·       Iwona Foryś – Uniwersytet Szczeciński,

·       Marcin Budziewski – Polska Izba Motoryzacji w Warszawie.

Komisja Branżowa (zatwierdzająca):

·       Piotr Machałowski (przewodniczący) – Konfederacja Budownictwa i Nieruchomości w Warszawie,

·       Andrzej Strębski – Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych w Warszawie,

·       Dominik Wardak – przedstawiciel pracodawców, IKEA Trading Services Sp. z o.o. w Jankach.

Data zatwierdzenia:

·       15.10.2013 r.


2. Opis zawodu

2.1. Synteza zawodu

Robotnik gospodarczy wykonuje prace porządkowe oraz nieskomplikowane prace naprawcze w budynku i wokół budynku.

2.2. Opis pracy i sposobu jej wykonywania,
obszary występowania zawodu

Robotnik gospodarczy jest zawodem o charakterze usługowym. Celem pracy robotnika gospodarczego jest utrzymanie porządku i czystości w wyznaczonych pomieszczeniach zakładu i wokół budynku.
W okresie letnim robotnik gospodarczy pielęgnuje trawniki i rabaty kwiatowe oraz drzewa i krzewy. W okresie zimowym odśnieża oraz dba o właściwy stan nawierzchni ciągów komunikacyjnych i parkingów. Na terenie budynku zajmuje się konserwacją, nieskomplikowanymi naprawami niewymagającymi kwalifikowanych umiejętności oraz utrzymuje podstawowy sprzęt gospodarczy w należytym stanie technicznym. Może wykonywać zadania i czynności pomocnicze, usługowe w stosunku do innych pracowników, polegające między innymi na pomocy w załadunku i rozładunku towarów, pracach magazynowych, ustawianiu mebli, wieszaniu firanek i zasłon.

2.3. Środowisko pracy (warunki pracy, maszyny
i narzędzia pracy, zagrożenia, organizacja pracy)

Miejscem pracy robotnika gospodarczego są wyznaczone pomieszczenia oraz bezpośrednie otoczenie budynku. Podczas sprzątania pracownik jest narażony na kurz, kontakt ze środkami chemicznymi jak również substancjami i mikroorganizmami alergennymi. Dotyczy to przede wszystkim sprzątania pomieszczeń i kontenerów, w których gromadzone są odpady komunalne, a także wykonywania prac w łazienkach i toaletach. Występuje wówczas zagrożenie chorobami skóry lub nieżytami błon śluzowych nosa i gardła. Ze względu na to, że miejscem prac mogą być magazyny, wiaty, strychy oraz otwarty teren, pracownik gospodarczy narażony jest na zmienne warunki temperaturowe i pogodowe. Robotnik gospodarczy pracuje samodzielnie, używając między innymi kosiarki, piły, spryskiwaczy, ręcznych narzędzi ogrodniczych oraz urządzeń i narzędzi do prac porządkowych i naprawczych, takich jak odkurzacze, maszyny polerujące, wiertarki, miotły, młotki, wkrętaki, cęgi, piłki do metali i do drewna. Prace wykonuje samodzielnie pod nadzorem, dbając przy tym o ich terminową i właściwą realizację.

2.4. Wymagania psychofizyczne, zdrowotne,
w tym przeciwwskazania do wykonywania zawodu

Wykonywanie zawodu robotnika gospodarczego wymaga takich cech jak: samodzielność, umiejętność podporządkowania się, gotowość do pracy w zmiennych warunkach środowiskowych. Pożądanymi cechami są także umiejętność pracy w szybkim tempie, wytrzymałość na długotrwały wysiłek fizyczny, samokontrola, wytrwałość i dokładność. Praca robotnika gospodarczego należy do średnio ciężkich. W zawodzie dominują czynności motoryczne wymagające dobrej ogólnej sprawności fizycznej. Wskazane jest posiadanie uzdolnień technicznych i sprawności manualnej. Do istotnych przeciwwskazań wykonywania zawodu robotnika gospodarczego należy zaliczyć: niesprawność układu kostno-stawowego, zaawansowaną alergię wziewną, zaburzenia równowagi, zawansowane choroby układu krążenia.

2.5. Wykształcenie i uprawnienia niezbędne do podjęcia pracy w zawodzie

Robotnik gospodarczy powinien posiadać wykształcenie gimnazjalne lub równorzędne. Wymagane kompetencje może uzyskać na drodze szkolenia praktycznego (przyuczenia) na stanowisku pracy i zdobywania doświadczenia w trakcie pracy. Robotnik gospodarczy powinien brać udział w szkoleniach organizowanych w przedsiębiorstwie. Pracodawcy chętnie zatrudniają w tym zawodzie absolwentów zasadniczych szkół zawodowych, posiadających kwalifikacje w zawodzie 723310 Mechanik monter maszyn i urządzeń ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin