Lubię Gotować 10.2010.pdf
(
8004 KB
)
Pobierz
Lubię gotować
poradnik poleca
DOMOWY
Nr 10/2010
cena 2,50 zł
(w tym 7% VAT)
MAKARONY
PO WŁOSKU
Spaghetti
Penne
Lazania
Ravioli
42
PRZEPISY
Spis treści
hłodno zrobi
ło
się za
oknami. Jak
że
przyjem-
nie więc usiąść wieczorem
przy ciep
łej
i smacznej kola-
cji. Dania z makaronu będą
idealne na taką okazję:
smaczne, aromatyczne,
a jednocześnie bardzo pro-
ste w przygotowaniu. A do
tego, jak przekonują diete-
tycy, wcale nie tuczące.
Wyszukaliśmy najlepsze prze-
psy na spaghetti, penne,
świ
derki, kokardki, wstążki
i lasagne. Wśród nich znalaz-
ły
się te klasyczne, włoskie
– makaronów sporządzonych
wedle tych receptur nie
wstyd podać nawet na ele-
gencką kolację. Są też dania
dla zabieganych gospodyń,
czyli makarony, które przy-
rządza się wyjątkowo szybko.
Jest coś dla tych, którym
trudno obejść się bez mięsa
– mo
że
my zaproponować im
np. nadziewane cannelloni
lub penne z boczkiem. Jaro-
sze wybiorą z pewno
ścią
klu-
ski z groszkiem, fasolką szpa-
ragową lub bakła
ża
nem.
Wszystkich zapraszamy do
wspólnego gotowania – ma-
my nadzieję,
że
to się Wam
nie znudzi. Jak Włochom,
którzy wymy
śli
li 400 gatun-
ków makaronu...
C
Spaghetti i wstążki
Spaghetti z czosnkiem
i peperoncino
3
Spaghetti z okruszkami i bazylią
3
Spaghetti z salami i anchois
4
Spaghetti z niebieskim serem
4
Japoński makaron gryczany
z pastą z tuńczyka
5
Spaghetti z sosem
pomidorowo-sardelowym
6
Spaghetti z sosem z pietruszki
7
Spaghetti z grzankami
7
Spaghetti z anchois
8
Spaghetti alla carbonara
8
Wstążki z beszamelem
9
Wstążki z pastą truflową
10
Wstążki z serem owczym
11
Wstęgi z dynią i rukolą
11
Wstążki z podsmażaną
kiełbasą
12
Wstęgi z szałwią
12
Wstążki z ricottą
13
Wstążki z sosem borowikowym14
Wstążki z serem bleu
14
Zapiekanka po
ży
dowsku
15
Pasta pugliese z Apulii
Świderki
z kurczakiem
Penne z rzodkiewkami
Penne z tuńczykiem
Świderki
z sosem z awokado
Penne z tuńczykiem II
Pasta alla siciliana
Kokardki ze szpinakiem
i orzechami
Penne z boczkiem
i papryką
Kokardki z cukinią
Sałatka makaronowa z pastą
z tuńczyka
Kokardki z groszkiem
i boczkiem
19
20
20
21
21
22
23
23
24
24
25
25
Lazania, cannelloni,
ravioli
Ravioli z groszkiem
Cannelloni
nadziewane mięsem
Lazania z bakła
ża
nami
w sosie serowym
Lazania z owocami morza
Lasagnette z grzybami
Cannelloni z warzywnym
farszem
27
27
28
29
29
30
31
Zdjęcie: K. Duklas
Świderki,
rurki, kokardki
Świ
derki z kalarepką
Świderki
z warzywami
Penne ze szparagami
Penne z fasolką szparagową
16
17
18
18
Kupić nie kupić
Redakcja
1
Spaghetti
i wstążki
Tak jak matematyka jest królową nauk, tak
spaghetti można nazwać królem makaronów.
Kolejne miejsce na podium zajmują wstążki
zwane z włoska (w zależności od szerokości
makaronu) tagliatelle lub parpadelle.
Spaghetti
z czosnkiem
i peperoncino
przygotowanie
15 min
bardzo
łatwe
•
50 dag spaghetti
•
1/2 szklanki oliwy
z oliwek
•
3 posiekane
ząbki czosnku
•
papry-
czka peperoncino
•
du
ży
pęczek drobno posieka-
nej pietruszki
•
sól
•
świe
-
żo
zmielony pieprz
Ugotować makaron al den-
te. Na patelni rozgrzać 3
łyż
-
ki oliwy z oliwek, dodać po-
siekany czosnek i pokrojone
na ma
łe
kawałki peperonci-
no (lub inna ostra papryka).
Sma
żyć
do czasu, kiedy czos-
nek zacznie lekko brązowieć.
Makaron odcedzić, prze
łożyć
na patelnię. Dodać posieka-
ną natkę, resztę oliwy z oli-
wek, posolić i doprawić
świeżo
zmielonym czarnym
pieprzem. Dobrze wymieszać
i od razu podawać.
Spaghetti
z okruszkami i bazylią
przygotowanie
25 min
•
50
bardzo
łatwe
Pamiętaj, by...
Zdjęcia: BBS, M. Klaban
...makaron gotować w du
żej
ilo
ści
wrzącej, osolonej
wody. Będzie smaczniejszy,
je
śli
dodasz do niego trochę
oliwy. Włoskie makarony
gotujemy al dente, czyli
na półtwardo.
dag spaghetti
•
2 ząbki czosnku
•
10 dag pokruszo-
nego czerstwego chleba bez skórki
•
150 ml oliwy
extra vergine
•
pęczek bazylii
•
pieprz
•
sól
Ząbki czosnku i pokruszony chleb podsma
żyć
na patelni na
oliwie, tak aby chleb dobrze się zrumienił, ale nie przypa-
lił. Ugotować makaron spaghetti. Odcedzić, gdy będzie jesz-
cze bardzo al dente i wrzucić na chwilę na patelnię z chle-
bem, szybko mieszając. Posypać posiekaną bazylią,
świe
-
żo
mielonym pieprzem i solą.
3
Plik z chomika:
Atosek
Inne pliki z tego folderu:
wypieki domowe warszawa 1984(1).pdf
(34337 KB)
Moje gotowanie nr specjalny truskawki,maliny,jagody.pdf
(28092 KB)
Kuchnia_Indyjska.zip
(30968 KB)
Kuchnia indyjska.bmp
(309 KB)
Moje.Wypieki.Dorotus .pdf
(13693 KB)
Inne foldery tego chomika:
Pliki dostępne do 08.07.2024
Pliki dostępne do 21.01.2024
a
Dla niegrzecznych fotki
Dla niegrzecznych-filmy
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin