Ciasto Arabeska.doc

(191 KB) Pobierz
Arabeska

Arabeska

Arabeska

Ciasto:
- 250 g mąki
- 120 g masła
- 100 g cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Żółtka utrzeć z cukrem i solą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem pokrojonym na małe kawałeczki. Dodać utarte żółtka i zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować, włożyć do blaszki (24 x 36 cm), wyścielonej pergaminem, po czym wynieść w chłodniejsze (niż kuchnia) miejsce.

Masa makowa:
- 500 g maku
- 100 g masła
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. miodu
- 4 białka + 2 żółtka
- olejek migdałowy

Mak zalać gorącą wodą i tak zostawić do wystygnięcia. Następnie osączyć na sicie i dwukrotnie zmielić (maszynką do mięsa).
Białka ubić na pianę, stopniowo dodawać cukier, a potem żółtka. Wymieszać z makiem, dodać rozpuszczone masło, miód i olejek migdałowy. Wszystko razem dokładnie połączyć.

Masa serowa:
- 700 g sera twarogowego (zmielonego)
- 100 g masła
- 3 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1 torebka budyniu śmietankowego

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Miękkie masło utrzeć z połową cukru i żółtkami. Dodać zmielony ser i proszek budyniowy, ponownie ucierać. Białka ubić z resztą cukru i wymieszać z masą serową.

Na przygotowany wcześniej spód wyłożyć masę makową, równo rozsmarować, a na nią wyłożyć masę serową.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 st.C i piec przez około 1 godzinę. Gdyby wierzch zaczął się szybko rumienić, można przestawić na grzanie tylko od dołu albo przykryć blachę folią aluminiową.

Upieczone i wystudzone ciasto oblać polewą czekoladową.

Polewa:
- 100 g czekolady deserowej
- 60 g masła

Czekoladę połamać na kawałeczki i umieścić razem z pokrojonym masłem w małym garnuszku. Następnie wstawić do większego garnka z gorącą wodą i mieszać, aż składniki się rozpuszczą i ładnie połączą.

Uwagi:
Zanim przystąpimy do pracy, warto sobie najpierw rozplanować kolejne etapy przygotowywania ciasta, żeby jedna warstwa nie czekała zbyt długo na kolejną. Najpierw wyjmujemy z lodówki składniki, które mają się ogrzać (te do masy serowej) i zalewamy mak gorącą wodą. Czekamy, aż wystygnie. W międzyczasie możemy zmielić ser (najpierw ser, później mak – odrobina sera w masie makowej nie zaszkodzi ;-) i zagnieść ciasto. Później mielimy odcedzony mak i dalej już po kolei.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin