Domowa gorąca czekolada - proszek.docx

(338 KB) Pobierz

Domowa gorąca czekolada

Nie każdy wie, że przygotowanie takiej czekolady jest bardzo proste a smak zostanie zapamiętany na wieki, żadne sklepowe mieszanki nie oddadzą tego smaku, a frajda przygotowania jest bezcenna. Do tej mieszanki możecie dodać naprawdę wszystkiego: kruszonych cukierków, orzechów, cynamonu, chili, .... i z każdym tym dodatkiem smak będzie nie zapomniany. Jednak dzisiaj moja ulubiona wersja z czekoladą czarną i białą - Obłędna

 

Składniki:

1 szklanka mleka w proszku ( użyłam bezglutenowego)

1 szklanka cukru pudru

1 szklanka kakao

150 g czekolady gorzkiej

100 g czekolady białej

0,5 łyżeczki soli

 

Przygotowanie:

Czekoladę rozdrobnij w malakserze na drobny pył ( konsystencja cukru pudru) połącz z pozostałymi składnikami dobrze mieszając. Gotową mieszankę przesyp do dowolnego słoika.

Taką mieszankę możemy przechowywać ok 6 miesięcy w zamkniętym słoiku.

 

W kubku z gorącym mlekiem rozpuść 2-3 łyżki mieszanki czekolady i ciesz się chwilą, mile spędzonego wieczoru.

 

http://3.bp.blogspot.com/-RB7mafzRmYk/VHH8O6P5PtI/AAAAAAAACEg/ESqUUuNr2Tk/s1600/DSC00594.JPG

 

http://niezlymlynek.blogspot.com/2014/12/domowa-goraca-czekolada.html

Zgłoś jeśli naruszono regulamin