Domowa gorąca czekolada
Nie każdy wie, że przygotowanie takiej czekolady jest bardzo proste a smak zostanie zapamiętany na wieki, żadne sklepowe mieszanki nie oddadzą tego smaku, a frajda przygotowania jest bezcenna. Do tej mieszanki możecie dodać naprawdę wszystkiego: kruszonych cukierków, orzechów, cynamonu, chili, .... i z każdym tym dodatkiem smak będzie nie zapomniany. Jednak dzisiaj moja ulubiona wersja z czekoladą czarną i białą - Obłędna
Składniki:
1 szklanka mleka w proszku ( użyłam bezglutenowego)
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka kakao
150 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady białej
0,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Czekoladę rozdrobnij w malakserze na drobny pył ( konsystencja cukru pudru) połącz z pozostałymi składnikami dobrze mieszając. Gotową mieszankę przesyp do dowolnego słoika.
Taką mieszankę możemy przechowywać ok 6 miesięcy w zamkniętym słoiku.
W kubku z gorącym mlekiem rozpuść 2-3 łyżki mieszanki czekolady i ciesz się chwilą, mile spędzonego wieczoru.
http://niezlymlynek.blogspot.com/2014/12/domowa-goraca-czekolada.html
mloda889