Oczy carycy.docx

(14 KB) Pobierz

Oczy carycy

 

Składniki:

 

Ciasto jasne:

    6 białek

    1 szklanka i 2 łyżki cukru

    1 szklanka mąki ziemniaczanej

    1 łyżka octu

    1/3 szklanki oleju rzepakowego

Ciasto ciemne:

    6 żółtek

    2 jajka

    6 łyżek cukru

    4 łyżki mąki pszennej

    2 łyżki kakao

    1 łyżka proszku do pieczenia

   1/3 szklanki oleju rzepakowego

Polewa:

  50 ml śmietany kremówki

    1 łyżka masła

    100 g nutelli

Ponadto:

    2 galaretki ( u mnie niebieska i turkusowa )

    szklanka ponczu (zaparzona kawa + 30 ml likieru kawowego)

    1 opakowanie biszkoptów

    masa karpatkowa

 

 

 

 

 

 

 

Sposób wykonania:

Przygotować ciasto białe : Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Można mikserem na małych obrotach.

Ciasto ciemne : Żółtka i jajka ubić z cukrem do białości. Dodać przesianą mąkę, kakao i pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać.

Dno blachy o wymiarach 35x22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na przemian wylewać ciasto ciemne i jasne. Delikatnie przemieszać widelcem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika (170C) i piec ok. 40 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.  Przygotować napar. Wystudzić.

Według przepisu na opakowaniu przygotować masę karpatkową.

Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody i odstawić do lekkiego stężenia.

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół. Na dolną część ciasta wyłożyć 1/2 część masy. Biszkopty moczyć krótko w ponczu i układać na masie.

Tężejącą galaretkę wlewać w wolne miejsca między biszkoptami. Wyłożyć pozostałą część masy.

Całość przykryć drugim kawałkiem ciasta.

Przygotować polewę ( wszystkie składniki podgrzać do połączenia ) i polać nią ciasto. Posypać krokantem.

Odstawić na 2 godziny do lodówki.

Smacznego :)

Zgłoś jeśli naruszono regulamin