Ciasteczka z nadzieniem makowym.rtf

(398 KB) Pobierz

 

              

                                                 

                         

Ciasteczka z nadzieniem makowym

 

 

CZAS PRZYGOTOWANIA: do 30 minut

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe

REGION: kuchnia polska

ILOŚĆ OSÓB: powyżej 4 osób

 

 

CIASTECZKA Z NADZIENIEM MAKOWYM - składniki:

Składniki na ciasto:

2 opakowania ciasta francuskiego

Składniki na masę makową (można też użyć gotowej):

40 dkg maku

8 jaj

10 dkg orzechów

bakalie: rodzynki; suszone owoce; skórka pomarańczowa

30 dkg cukru (1 1/2 szklanki)

10 dkg masła lub margaryny

3 łyżki miodu

słoik powideł lub dżemu

CIASTECZKA Z NADZIENIEM MAKOWYM - sposób przygotowania: Rozpakować ciasto francuskie i pokroić na równe kwadraty. Masę makową położyć na środku na każdym kwadracie. Sklejać jak pierogi lub złapać końce i skleić na górze tworząc sakiewki.

Masa makowa: Dzień wcześniej zamoczyć mak. Na drugi dzień mak wypłukać, zalać wrzącą wodą lub mlekiem i trzymać na ogniu tak długo, aż da się go rozetrzeć w palcach. Odcedzić przez gęste sito, starannie osączyć, zmielić 3 razy przez maszynkę.

Utrzeć mikserem żółtka z cukrem, dodać miękką margarynę. Mak dodać do masy jajecznej, wmieszać, dodać bakalie, powidła, miód i połączyć z ubitą pianą z białek.

Piec w temperaturze 220 stopni C przez 15-20 minut. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Smacznego:-)

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin