Ambasador.rtf

(1 KB) Pobierz

 

 

 

Ambasador

             

6 żółtek

1,5 szklanki cukru

3 szklanki mleka

2/3 szklanki mąki ziemniaczanej

1 kostka masła

1 kostka margaryny

bakalie (orzechy rodzynki, migdały)

paczka biszkoptów okrągłych

1 łyżka kakao

odrobina wódki

 

Żółtka + cukier + mąka ziemniaczana + 1/2 szklanki mleka, to wszystko utrzeć. 2,5 szklanki mleka zagotować w garnuszku. Do gotującego mleka wlać utartą masę, powstanie budyń. Budyń wystudzić. Masło i margarynę utrzeć na puszystą masę. Gdy będzie ładnie utarte dodać budyń. Do masy dodać bakalie. Wlać odrobinę wódki. Na spód tortownicy wyłożyć okrągłe biszkopty, można je namoczyć w rozpuszczonej galaretce. Masę podzielić na dwie części, jedną wyłożyć na biszkopty, do drugiej połowy dodać łyżkę kakao. Wyłożyć ciemną masę na jasną. Na wierzch ułożyć okrągłe biszkopty (mogą być namoczone w galaretce). Biszkopty układać na spód brzuszkami do góry, a na wierzch masy brzuszkami do dołu. Wierzch polać polewą. Wstawić do lodówki.                             

Zgłoś jeśli naruszono regulamin