Delikatne sznycle
Składniki na 4 porcje:
pół kg cielęciny (np. górki)
4 łyżki oleju
3 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
tymianek
słodka papryka
Ziarenka Smaku do mięs WINIARY
pieprz
łyżeczka posiekanej natki
Mięso umyj, osusz i pokrój na cienkie plastry. Każdy sznycel lekko rozbij, posyp Ziarenkami Smaku do mięs i pieprzem.
Teraz wymieszaj olej z sokiem z cytryny, łyżeczką słodkiej papryki i połową łyżeczki tymianku.
Plastry cielęciny włóż następnie do miski, polej marynatą i wstaw do lodówki na pół godziny. Sznycle osącz z marynaty i oprósz z obu stron mąką.
Masło roztop na patelni, włóż sznycle, smaż je po około 4 minuty z każdej strony. Potem patelnię przykryj i zmniejsz ogień. Mięso duś jeszcze 5 minut.
Sznycle podawaj z plastrami cytryny, posypane posiekaną natką.
Dessimo