Rolada biszkoptowa z mleczkiem zagęszczanym
Bardzo lekkie ciasto z mleczną pianką i biszkoptem. Nie każdy wie, że z mleczka zagęszczanego można szybko zrobić wspaniały dodatek do biszkoptu.
Składniki na biszkopt
· 4 jajka w temp. pokojowej
· 3/4 szkl. cukru
· 5 łyżek oleju w temp. pokojowej
· 1 szklanka mąki pszennej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubijam na najniższych obrotach na puszystą pianę, dodaję cukier i nadal ubijam do rozpuszczenia cukru. Dodaję stopniowo olej, ubijam krótko. Dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszam. Dużą blaszkę (z wyposażenia piekarnika) wykładam papierem do pieczenia, na papier wykładam masę. Ciasto daję do nagrzanego piekarnika, piekę 10-14min. w temp.180 stopni. Gotowy biszkopt daję na ściereczkę kuchenną papierem do góry, papier ściągam. Biszkopt zwijam w rulon razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego brzegu.
Składniki na piankę
· 1/2 puszki mleczka skondensowanego niesłodzonego, mocno schłodzonego
· 1 galaretka
· 1/2 szklanki gorącej wody
Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie, a następnie szybko schładzam dając naczynie do zimnej wody. Schłodzone mleczko ubijam na pianę i dodaję galaretkę, mieszam.
Biszkopt rozwijam i od razu wykładam piankę. Zwijam roladę, przekładam do lodówki na dwie godziny.
http://napiecyku.pl/2013/12/rolada-biszkoptowa-z-mleczkiem-zageszczanym/
mloda889