Rolada biszkoptowa z mleczkiem zagęszczanym.docx

(49 KB) Pobierz

Rolada biszkoptowa z mleczkiem zagęszczanym

Bardzo lekkie ciasto z mleczną pianką i biszkoptem. Nie każdy wie, że z mleczka zagęszczanego można szybko zrobić wspaniały dodatek do biszkoptu.

IMG_9476

Składniki na biszkopt

·         4 jajka w temp. pokojowej

·         3/4 szkl. cukru

·         5 łyżek oleju w temp. pokojowej

·         1 szklanka mąki pszennej

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka ubijam na najniższych obrotach na puszystą pianę, dodaję cukier i nadal ubijam do rozpuszczenia cukru. Dodaję stopniowo olej, ubijam krótko. Dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszam. Dużą blaszkę (z wyposażenia piekarnika) wykładam papierem do pieczenia, na papier wykładam masę. Ciasto daję do nagrzanego piekarnika, piekę 10-14min. w temp.180 stopni. Gotowy biszkopt daję na ściereczkę kuchenną papierem do góry, papier ściągam. Biszkopt zwijam w rulon razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego brzegu.

Składniki na piankę

·         1/2 puszki mleczka skondensowanego niesłodzonego, mocno schłodzonego

·         1 galaretka

·         1/2 szklanki gorącej wody

Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie, a następnie szybko schładzam dając naczynie do zimnej wody. Schłodzone mleczko ubijam na pianę i dodaję galaretkę, mieszam.

Biszkopt rozwijam i od razu wykładam piankę. Zwijam roladę, przekładam do lodówki na dwie godziny.

 

http://napiecyku.pl/2013/12/rolada-biszkoptowa-z-mleczkiem-zageszczanym/

Zgłoś jeśli naruszono regulamin