Ciasto cytrynowe z automatu.rtf

(1 KB) Pobierz

Ciasto cytrynowe z automatu

Składniki :

·         5 jajek

·         300 g cukru kryształu

·         szczypta soli

·         180 g masła bardzo miękkiego

·         450 g mąki pszennej przesianej

·         3 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         1 cytryna

Opis wykonania:


Jaja, cukier i sól miksujemy mikserem przez 5 minut do otrzymania puszystej masy. Mieszaninę przelewamy do automatu, dodajemy miękkie masło, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sok i startą skórkę z cytryny. Automat załączamy na program ciasto słodkie około 1.30 h, wybieramy wagę ciasta na 1000g i jasny kolor skórki. Po upieczeniu wyciągamy ciasto jeszcze ciepłe z formy i studzimy na kratce.
Piekąc tradycyjnie mieszamy wszystkie składniki tak jak w przypadku automatu, przelewamy już gotowe ciasto do keksówki i pieczemy w 180 C około 35-40 minut, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin