Ekspresowe bułki
Składniki (na 8 bułek):
1 opakowanie drożdży suchych 7 gram (na moich jest napisane, że zastępują 25 gram drożdży świeżych)
Pół łyżki miodu
Pół łyżki soli
300 ml wody
500 gram mąki
Ulubione ziarna
1 jajko do posmarowania
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy drożdże i mieszamy z miodem. Dodajemy wodę i sól. Dokładnie wszystko mieszamy ze sobą. Dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy łyżką.
Następnie wyrabiamy ciasto ręką. Wyrabiamy, aż nie będzie przyklejać się do rąk.
Ciasto dzielimy na pół. Z każdej połówki formujemy 4 bułki.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem, oprószamy ulubionymi dodatkami - u mnie czarnuszka, sól gruboziarnista, siemię lniane i słonecznik.Bułki wsadzamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy przez 25 minut.
Smacznego!
be.3