Ekspresowe bułki.rtf

(1 KB) Pobierz

Ekspresowe bułki

 

Składniki (na 8 bułek):

1 opakowanie drożdży suchych 7 gram (na moich jest napisane, że zastępują 25 gram drożdży świeżych)

Pół łyżki miodu

Pół łyżki soli

300 ml wody

500 gram mąki

Ulubione ziarna

1 jajko do posmarowania

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy drożdże i mieszamy z miodem. Dodajemy wodę i sól. Dokładnie wszystko mieszamy ze sobą. Dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy łyżką.

Następnie wyrabiamy ciasto ręką. Wyrabiamy, aż nie będzie przyklejać się do rąk.
 

Ciasto dzielimy na pół. Z każdej połówki formujemy 4 bułki.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem, oprószamy ulubionymi dodatkami - u mnie czarnuszka, sól gruboziarnista, siemię lniane i słonecznik.
Bułki wsadzamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy przez 25 minut.

Smacznego!
 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin