mufiny śniadaniowe.doc

(10 KB) Pobierz

Składniki (na 9 muffinek):

9 łyżek otrąb (może być mieszanka owsianych i pszennych, z przewagą owsianych)

4 jajka

4 łyżki serka granulowanego

4-5 dużych listków bazylii (ew.szczypiorek)

2 plastry szynki

suszone pomidory

0,5 cebuli drobno posiekanej

1 łyżeczka suchych drożdży

1 łyżka mleka

sól

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.3 żółtka, otręby, twarożek i sól dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną wędlinę i cebulkę , pomidory oraz drożdże. Następnie dodać ubite białka i bazylię. Porozkładać do formy na muffinki. Każdą muffinkę posmarować rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypać sezamem. Piec ok.30min w 160st

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin