Składniki (na 9 muffinek):
9 łyżek otrąb (może być mieszanka owsianych i pszennych, z przewagą owsianych)
4 jajka
4 łyżki serka granulowanego
4-5 dużych listków bazylii (ew.szczypiorek)
2 plastry szynki
suszone pomidory
0,5 cebuli drobno posiekanej
1 łyżeczka suchych drożdży
1 łyżka mleka
sól
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.3 żółtka, otręby, twarożek i sól dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną wędlinę i cebulkę , pomidory oraz drożdże. Następnie dodać ubite białka i bazylię. Porozkładać do formy na muffinki. Każdą muffinkę posmarować rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypać sezamem. Piec ok.30min w 160st
ewaela