Kilka przepisów na przysmaki z cynamonem(1).Pdf

(934 KB) Pobierz
Wegańskie brownie fasolowe z orzechami
3 puszki fasoli czerwonej
4 banany
4 łyżki surowego kakao
łyżeczka cynamonu
pół szklanki cukru brązowego
50 g orzechów nerkowca
1/2 papryczki chilli
Wegańskie brownie fasolowe z orzechami i chilli - sposób przygotowania:
Fasolę odcedzamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Banany obieramy i kroimy w
plastry. Fasolę i banany blendujemy na gładką masę, dodając w trakcie kakao,
cynamon i cukier. Orzechy mielemy, papryczkę drobno siekamy. Rozdrobnione
orzechy i chilli dodajemy do masy. Mieszamy, aż składniki się połączą. Masę
wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy
szpatułką i pieczemy 25-30 minut w 190°C.
Cynamonowe kule
Składniki na około 16 kulek:
175 g zmielonych migdałów
70 g cukru pudru
1 łyżka cynamonu
2 białka
cukier puder do obtoczenia
olej, do posmarowania blaszki
Wymieszać razem migdały, cukier i cynamon. Białka ubić na sztywno, połączyć
z wymieszaną resztą. Mikstura powinna być na tyle 'sztywna', aby można było
swobodnie formować kulki (dosypałam może 1 łyżkę migdałów).
Formować kulki (u mnie najłatwiej było formować kulki po namoczeniu rąk w
wodzie). Wykładać na naoliwioną blaszkę.
Piec około 15 minut w temperaturze
180ºC. Ściągając z blachy, delikatnie podważać szpatułką.
Ostudzić, obtoczyć w cukrze pudrze. Przechowywać w szczelnym pojemniku,
można zamrażać.
Smacznego :)
Falafele w warzywach
składniki:
600 g ciecierzycy (namoczonej przez noc)
pęczek natki
cebula
3 ząbki czosnku
łyżka soli
1/2 łyżki mielonego ziela angielskiego
łyżeczka mielonego cynamonu
łyżka mielonej kolendry
łyżka kminu rzymskiego
łyżeczka sody oczyszczonej
100 g ziaren sezamu
olej do smażenia
Sos warzywny:
bakłażan
sól
pieprz
2-3 ząbki czosnku
cebula
młoda cukinia
po strąku zielonej oraz czerwonej i żółtej papryki
4 łyżki oleju
12 pomidorków koktajlowych
10 czarnych oliwek bez pestek
3/4 szklanki bulionu drobiowego
2-3 łyżki białego wytrawnego wina
kilka listków bazylii
Falafele w warzywach - sposób przygotowania: Bakłażana myjemy, kroimy na
dość grube plastry, posypujemy solą, po 15 minutach płuczemy, osuszamy i
kroimy w kostkę. Czosnek siekamy, cebulę kroimy w grube półplasterki,
cukinię i miąższ papryki - w kostkę. Na rozgrzanym w rondlu oleju smażymy
cebulę i czosnek. Następnie dodajemy bakłażana, cukinię i paprykę,
doprawiamy solą, pieprzem i smażymy najpierw na dość silnym ogniu, później
na mniejszym, od czasu do czasu skrapiając bulionem. W tym czasie robimy
falafele: wszystkie składniki masy, oprócz oleju i ziaren sezamu, miksujemy w
blenderze, dodając około 4 łyżek wody. Z masy formujemy nieduże kulki,
otaczamy je w ziarenkach sezamu. Smażymy w dobrze rozgrzanym, głębokim
oleju, kilkakrotnie odwracając, aby wszystkie równomiernie się przyrumieniły.
Następnie razem z pokrojonymi na połówki pomidorkami i oliwkami
dokładamy je do sosu warzywnego, zalewamy winem i dusimy ok. 15 minut,
delikatnie mieszając. Przed podaniem dekorujemy listkami bazylii. Rada: Tę
potrawę można również przyrządzić z mięsem, dodając do warzyw zamiast
falafeli małe klopsiki z mielonego mięsa wołowo-wieprzowego.
Kokosowa owsianka z suszonymi wiśniami
składniki:
1.5 szklanki drobnych płatków owsianych
200-400 ml mleka kokosowego
2 czubate łyżki wiórków kokosowych
1/3 laski wanilii
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżki ksylitolu lub innej substancji słodzącej
2 duże garście suszonych wiśni lub ulubionych suszonych owoców
Kokosowa owsianka z suszonymi wiśniami - sposób przygotowania: Do
sporego rondla wlewamy mleko kokosowe i uzupełniamy wodą tak, aby
otrzymać 1 litr płynu. Wrzucamy laskę wanilii i wsypujemy cynamon. Całość
doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy płatki i wiórki, dokładnie mieszamy.
Zmniejszamy ogień do minimum, gotujemy pod przykryciem aż płatki dobrze
zmiękną i wchłoną większość płynu, ok. 20-25 minut. Dodajemy suszone wiśnie
i ksylitol, mieszamy, wyłączamy kuchenkę i zostawiamy na ciepłej płycie do
wystudzenia. Przed podaniem wyjmujemy wanilię. Polecam!
Cynamonowe zawijance
SKŁADNIKI
1 szklanka mleka
2 duze jajka
1/2 szklanki cukru
5-6 lyzek masla
1/4 lyzeczki soli
4 szklanki maki
2 1/4 lyzeczki suchych drozdzy
Nadzienie:
2 lyzki roztopionego masla
1/2 szklanki cukru (moze byc brazowy)
1-2 lyzki cynamonu
Mleko lekko podgrzac, maslo rozpuscic. Drozdze zmieszac z lyzeczka cukru,
lyzka maki i zalac 1/4 szklanki mleka, wymieszac i zostawic na 5-10 minut. Ze
wszystkich skladnikow i rozczynu wyrobic miekkie, elastyczne ciasto, zostawic
do wyrosniecia.
Rozwalkowac prostokat o wymiarach okolo 40 x 25cm, posmarowac
rozpuszconym maslem i posypac cukrem zmieszanym z cynamonem. Zwinac
jak rolade, pokroic delkatnie, aby sie nie splaszczyly i ukladac w wysmarowanej
maslem formie. Ja ukladam je dosc blisko siebie, bo lubie miekkie brzegi, ale
mozna oczywiscie zachowac wieksze odstepy a wtedy buleczki beda bardziej
chrupkie.
Przykryc blache wysmarowana maslem folia i wlozyc do lodowki.
Nastepnego dnia wyjac z lodowki na 1/2 godziny przed planowanym
pieczeniem, aby mogly dojsc do temperatury pokojowej.
Piec okolo 10 minut w temperatrze 200ºC. Po upieczeniu mozna polukrowac
dowolnym lukrem lub posypac cukrem pudrem.
Oczywiscie zawijance moga byc upieczone tego samego dnia, po uformowaniu
zostawic do wyrosniecia w cieplym miejscu i piec jak powyzej. Wariacje: - do
ciasta mozna dodac smazona skorke pomaranczowa, otarta skorke z cytryny lub
rodzynki - do nadzienia oprocz wymienionych skladnikow mozna dolozyc
rodzynki, orzechy, skorke pomaranczowa, kokos itp. - nadzienie mozna zrobic
slodsze lub mniej slodkie w zaleznosci od smaku Zdjecia nr. 3 i 4 zostaly
wykonane przez niezwykle utalentowana wisłe :)
Cynamonowy koktajl
Składniki
4 łyżki cukru
2 szklanki mleka
szczypta cynamonu
2 łyżki bitej śmietany
wiórki orzechowe
Zgłoś jeśli naruszono regulamin