Wątróbka drobiowa w sosie własnym.pdf

(27 KB) Pobierz
SKŁADNIKI
wątróbka drobiowa 1kg
cebula 4 duże sztuki lub 6 średnich
olej
1/2 szklanki mąki
2 kostki rosołowe
liść laurowy
ziele angielskie
troszkę rozmarynu
majeranek
papryka czerwona ostra i słodka
pieprz
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1
Wątróbkę oczyść, umyj i osusz na papierze lub ręczniku kuchennym.
2
Najlepiej do jakiegoś pojemnika (zamykanego) wsyp 1/2 szklanki mąki i
wątróbkę, zamknij i wielokrotnie potrząśnij.
3
Na patelni rozgrzej olej i połóż wcześniej przygotowane wątróbki ( nie sól
ani nie przyprawiaj).
4
Obsmaż je z jednej i z drugiej strony i przesyp do garnczka.
5
Cebule pokrój według gustu w pół księżyce czy kosteczkę i podsmaż
osobno na oleju .
6
Jak cebula się zarumieni i zmięknie przesyp razem z wątróbka do jednego
garnka.
7
Rozrób 3/4l. wrzątku z kostkami rosołowymi dodaj do pozostałych
wcześniej przygotowanych składników i duś na wolnym ogniu.
8
Dodaj po chwili liść laurowy ( z 3 sztuki) ziele angielskie ( 4 sztuki),
paprykę do smaku, rozmarynu troszkę i na koniec majeranku i pieprzu. (
wątróbka musi być zakryta jak mało dolej po prostu wody z czajnika i duś
20 min).
Wychodzi mistrzowski sosik nie trzeba mąki, śmietany i innych
zagęszczaczy !!! POLECAM !!! Ja podaje z ziemniaczkami i ogórkami
kiszonymi ....
Zgłoś jeśli naruszono regulamin