· Racuchy z pieczonej dyni z bułką tartą ΔDodatek do typowych polskich dań z mięsa, kurczaka, kaczki. Najlepiej smakują z ulubionym sosem, np. grzybowym, pieczarkowym a także tatarskim.
·
· Składniki, około 6 racuchów:• 1 szklanka puree z dyni*• 1 jajko• mała szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)• 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki• sól i pieprz• 2 - 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia• olej roślinny do smażeniaPrzygotowanie:Wymieszać puree z dyni, jajko, gałkę (opcjonalnie), natkę pietruszki. Doprawić solą oraz pieprzem (nie żałować). Dodać tyle bułki tartej, aby można było uformować placuszki (ilość dodanej bułki tartej zależy od wilgotności puree z dyni, im mniej bułki tartej tym delikatniejsze racuchy). Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na 1/2 cm warstwie oleju, aż się zrumienią, przez około 3 - 4 minuty z każdej strony. Podawać do dań mięsnych lub z drobiu, z ulubionym sosem.* Przygotuj tak jak w przypadku CIASTA DYNIOWEGO, pamiętając o dokładnym odciśnięciu miąższu dyni w ściereczce a
tjorivenn