Racuchy z pieczonej dyni z bułką tartą Δ.docx

(61 KB) Pobierz

·         Racuchy z pieczonej dyni z bułką tartą Δ

Dodatek do typowych polskich dań z mięsa, kurczaka, kaczki. Najlepiej smakują z ulubionym sosem, np. grzybowym, pieczarkowym a także tatarskim.

·         Racuchy z dyni pieczonej, z puree z dyni i bułki tartej

·        
Składniki, około 6 racuchów:
1 szklanka puree z dyni*
1 jajko
mała szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
2 - 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:
Wymieszać puree z dyni, jajko, gałkę (opcjonalnie), natkę pietruszki. Doprawić solą oraz pieprzem (nie żałować). Dodać tyle bułki tartej, aby można było uformować placuszki (ilość dodanej bułki tartej zależy od wilgotności puree z dyni, im mniej bułki tartej tym delikatniejsze racuchy). Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na 1/2 cm warstwie oleju, aż się zrumienią, przez około 3 - 4 minuty z każdej strony. Podawać do dań mięsnych lub z drobiu, z ulubionym sosem.

* Przygotuj tak jak w przypadku CIASTA DYNIOWEGO, pamiętając o dokładnym odciśnięciu miąższu dyni w ściereczce a

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin