pora.docx

(182 KB) Pobierz

Zapiekanka z porami i kurczakiem

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek(1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
 

Zapiekanka z porami i kurczakiemNa blogach kulinarnych można znaleźć różne wersje zapiekanki z porem. Jest popularna, ponieważ taką zapiekankę przyrządza się błyskawicznie, a jest pyszną propozycją na rodzinny obiad. Ja dziś prezentuję swoją wersję z makaronem  lasagne. Por zazwyczaj jest dodatkiem – a szkoda, to bardzo smaczne warzywo, a ta zapiekanka jest dowodem na to, że świetnie sprawdza się on w roli głównej. Na zdjęciu przedstawiam wam sam bałagan – bo zapiekanka znikała w pośpiechu :)

Składniki:

·         2 pory

·         podwójna pierś z kurczaka (może być pierś z indyka)

·         cytryna – skórka i 3 łyżki soku

·         cebula

·         1 mały ząbek czosnku

·         1 łyżeczka suszonego tymianku

·         1/3 kostki rosołowej (rozpuszczona w 1/2 szklanki wody)

·         150-200 ml śmietanki 30%

·         50 g szynki w plasterkach (ja użyłam polędwicy sopockiej)

·         czubata łyżeczka musztardy

·         garstka żółtego sera (jeśli mamy plasterki to około 2)

·         1 łyżka mąki

·         kilka płatów makaronu lasagne (u mnie wyszło 6)

·         ciasto francuskie

·         żółtko

·         sól, pieprz

·         oliwa z oliwek

Zaczynamy od pokrojenia kurczaka i szynki w kostkę, a cebuli i porów w miarę cienkie plasterki. Rozgrzewamy piekarnik do 190ºC. Kurczaka smażymy na oliwie z oliwek na dużej patelni, gdy się usmaży odgarniamy go na boki, a na środku smażyły cebulę z ząbkiem czosnku i szynką. Potem robimy miejsce na por. Smażymy. Ścieramy też skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy na patelni i obsmażamy dalej. Dodajemy 1/2 szklanki bulionu stworzonego z 1/3 kostki rosołowej. Następnie dodajemy śmietankę, musztardę, tymianek i 3 łyżki soku z cytryny. Rozpuszczamy w sosie trochę żółtego sera. Bierzemy filiżankę do której wsypujemy czubatą łyżkę mąki i dolewamy kilka łyżek płynu z sosu – mieszamy aż mąka się rozpuści. Otrzymaną masę rozpuszczamy z powrotem w sosie, powinien się zagęścić. Solimy i pieprzymy do smaku. Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą z oliwek. Na dno kładziemy surowe płaty makaronu lasagne, tak aby na siebie nie zachodziły (u mnie zmieściły się trzy). Na nie wlewamy połowę zawartości patelni. Przykrywamy kolejną warstwą makaronu lasagne i wylewamy pozostały sos. Przykrywamy całość ciastem francuskim, które smarujemy żółtkiem. Pieczemy 25-30 minut.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin