paszetet z pieczarek.docx

(303 KB) Pobierz

Dalej świętujemy dzisiejszy Światowy Dzień Pieczarek – był już  przepis na Strogonowa, a teraz prawdziwa gratka dla pieczarkowych amatorów – pasztet. Ale jaki! Jak jadłam go po raz pierwszy, byłam przekonana, że wcinam mięsko z dodatkiem tych grzybów. A tu niespodzianka – danie całkowicie jarskie. Od tamtej pory kanapki z tym pasztetem należą do moich ulubionych. Podaję składniki na 2-3 keksówki – pamiętajcie, że pasztet jest niższy niż tradycyjny.

Składniki:

·         1 kg – 1,5 kg pieczarek

·         4 cebule

·         3 czerstwe bułki

·         mleko do namoczenia

·         4 jajka

·         olej

·         sól, pieprz

·         kilka wiórków masła

·         natka pietruszki

Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odparowujemy na suchej patelni, po czym smażymy na oleju. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Pieczarki i cebulę przekładamy do miski. Bułki moczymy w mleku i odciskamy, mieszamy z pieczarkami, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy żółtka i miksujemy. Ubijamy pianę z białek. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek oraz natkę pietruszki do masy. Masę wkładamy do dwóch keksówek wysmarowanych i posypanych tartą bułką lub wyłożonych papierem. Napełniamy blaszki do połowy. Na wierzch kładziemy kilka wiórków masła. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC stopni około 1 godziny. Pasztet można podawać na gorąco np. z ryżem, jednak najsmaczniejszy jest na zimno ze świeżym pieczywem.

Pasztet z pieczarek

Wpis bierze udział w akcji:   http://durszlak.pl/system/campaign/banner/168/embed_U6l8oc6OUENg4mtg78GbthgG4q6T1Qzz.jpg

Jeśli dzień pieczarkowy chcecie wykorzystać maksymalnie, polecam także inne nietypowe danie: bigos pieczarkowy.

PrintFriendly and PDFDrukuj

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin