Gospodarka ogrodowa.pdf
(
24892 KB
)
Pobierz
EDMUND JANKOWSKI.
GOSPODARKA OGRODOWA
WRAZ
Z ZASADAMI OCENY OGRODÓW
i ROŚLIN OGRODOWYCH.
WARSZAWA
_
1918.
—
NAKŁADEM AUTORA
i S-ka, NOWY-ŚWIAT 47.
DRUK ART. K. KOPYTOWSKI
M
>^ùiùiùiùiùiùiùiùiùiùit
PRZEDMOWA.
Książka ta jest w piśmiennictwie polskiem zupełną,
a w ogólnem ogrodniczem, w znacznej części, nowością. Są
bowiem w literaturze, zwłaszcza niemieckiej, podane wska
zówki, dotyczące specjalizacji lub obliczania poszczególnych
upraw, ale całość gospodarki ogrodowej nigdzie dotychczas,
przez nikogo, w formę osobnej książki, nie była ujęta.
Nie byłby się na to zdobył może i autor niniejszej
pracy, gdyby nie istotna potrzeba dania w rękę jakiegokol
wiek podręcznika młodzieży, studjującej lub uczącej się w szko
łach ogrodniczych.
Pilną zwłaszcza stała się ta książka od chwili, gdy
» Gospodarkę ogrodową" wykłada się jako osobny przedmiot
w Wyższej Szkole Ogrodniczej, w Warszawie. Trzeba bo
wiem słuchaczom, przyszłym wykształconym ogrodnikom,
dać jakieś wskazówki zawodowe, niejako orjentacyjne, nie
zbędne zwłaszcza przy wyborze pewnej gałęzi ogrodnictwa,
jako zawodu poślubionego już na życie całe.
Dziełko niniejsze, oparte na własnej, długoletniej i bar
dzo różnostronnej praktyce, przeznaczone jest głównie dla
młodych, początkujących ogrodników. Czy się ono przyda
również i praktykom, nie śmiemy przesądzać, a oni sami to
ocenią. Dla nich jednak może mieć ważne znaczenie część
h\
4
III-a, traktująca o przedmiocie mało u nas znanym i opra
cowywanym, t. j . o ocenie ogrodów i roślin ogrodowych.
Napisać dobrą, wszechstronną książkę o „Gospodarce
ogrodowej" jest bardzo trudno. Autor też nie łudzi się, że
by mu się udało spełnić to zadanie, pomimo całej
usilności, całkiem zadawalniająco i jest przygotowany na to,
że mu krytyka wytknie liczne braki. Te będzie się starał
poprawić w wydaniu następnem, o ile ono będzie potrzebne.
Na zakończenie jeszcze jedno. Wszelkie obliczenia
kosztów wytwarzania oraz zakładania i prowadzenia przed
siębiorstw ogrodowych, oparte są na cenach, przed wielką
wojną u nas praktykowanych. Jak dalece się one po woj
nie zmienią, tego przewidzieć nie można, ale można przy
puszczać, że wogóle będą wyższe. Wartość bowiem pienię
dzy obniży się, cena pracy wzrośnie, a podrożałe w czasie
wojny różne artykuły, pewno przez długi czas tańsze będą
nie o wiele. Odpowiednio tedy do cen ówczesnych, trzeba
będzie rachunki wszelkie i obliczenia poprawiać.
W książce niniejszej nie ma mowy o t. zw. „Ogrod
nictwie ogólnem czy społecznem", jako to: o urządzaniu
i prowadzeniu szkół ogrodniczych, towarzystw, zjazdów, wy
staw, stacji naukowych, o pracy instruktorów, o ogrodnictwie
publicznem miejskiem i t. d. Ten przedmiot wykłada się
w Szkole Wyższej Ogrodniczej, jako uzupełnienie „Gospo
darki", ale musiałby on być traktowany w książce zupełnie
oddzielnej. Może się na nią też jeszcze zdobędziemy.
WSTĘP.
Przy zakładaniu i prowadzeniu przedsiębiorstw ogrodo-
dowych różnego rodzaju, ważne znaczenie mają przede-
wszystkiem
czynniki wytwórcze,
które są:
zasadnicze
(głów
ne) i
dodatkowe. Zarządzanie
temi przedsiębiorstwami musi
być rozważane w dalszym ciągu. O tych przedmiotach będzie
mowa w
części pierwszej.
Po zapoznaniu się z temi ogólne-
mi zasadami wypadnie omówić
szczegółowo zasady zakła
dania i prowadzenia
różnego rodzaju zakładów i przemy
słów ogrodniczych
i to będzie treścią
części drugiej.
Cząść
trzecią
poświęcimy przedmiotowi, mającemu związek z każ-
dem przedsiębiorstwem ogrodniczem, mianowicie
ocenie
ogrodów i wytworów ogrodowych.
AUTOR.
4
CZĘŚĆ PIERWSZA.
Gospodarka ogrodowa wogóle.
fl.
Czynniki główne.
Dla zakładania i prowadzenia przedsiębiorstw ogrodo
wych niezbędne są cztery czynniki główne (zasadnicze):
1. Kapitał. 2. Przyroda (ziemia i warunki z nią związane).
3. Praca i 4. Umiejętność.
ROZDZIAŁ 1.
Kapitał.
Stawiamy kapitał na czele, dla jego największej wagi,
a i sama nazwa (od
capuł
— głowa), na jego wybitne zna
czenie przecież wskazuje. Pzez kapitał, jak wiadomo po
wszechnie, rozumie się wszelkie dobro zaoszczędzone i wszel
ki nagromadzony wytwór pracy i oszczędności, więc nieko
niecznie tylko pieniądze. Te są tylko formą płynną, na
którą dla dogodności inne kapitały zamieniać można.
ïk
:
T?"
8
9
Idąc za wskazówkami ekonomistów, również i w przed
siębiorstwach ogrodniczych przyjmiemy i uwzględniać bę
dziemy trzy główne formy kapitału: a)
Zakładoiuy,
b)
Wy
twórczy,
c)
Zapasowy.
a)
Kapitał zakładowy
stanowić tu będą: ziemia wraz
z jej kulturą i wszelkie budowle oraz ogrodzenia. Kapitał
ten w przedsiębiorstwach ogrodniczych zczasem powiększa
się, pomimo stopniowego niszczenia się budynków, nietylko
dlatego, że cena ziemi w krajach cywilizowanych stale się
podnosi, zwłaszcza też w miastach i pod miastami, ale
i dlatego, że praca ogrodowa wysilona, przez uprawę i na
wozy tę ziemię doprowadza stopniowo do najwyższego sta
nu wypłodności. Z tych dwu powodów, umarzanie kapitału,
włożonego w kupno ziemi, zwykle jest niepotrzebne. Złożo
ny on tam jest w najpewniejszym, prawie niezniszczalnym
skarbcu (ponieważ ziemia podlegać może jedynie częścio
wemu zniszczeniu, np. przez powodzie lub działania wo
jenne), a procent, często sowity, niezależnie od ziemio
płodów na gruncie wytwarzanych, które go też stanowią,
sam przez się ciągle narasta. Wielkość kapitału zakładowe
go, niezbędnego, będzie określona bliżej w części drugiej.
Tu zaznaczymy, że często nie cały kapitał ten jest wyma
galny, przy zakładaniu ogrodów, pewna część bowiem może
być pozostawiona na hipotece do spłaty, w terminach umó
wionych i budynki też nie wszystkie muszą być postawione
odrazu; często na razie stawia się je w rozmiarach mniej
szych, a potem stopniowo powiększa.
b)
Kapiiał wytwórczy
zwykle odróżniamy jako
stały
i obrotowy.
Do
kapitału wytwórczego stałego
zaliczamy inwentarz
tak żywy, jak martwy. Więc oprócz narzędzi rolnych, wo
zów, skrzyń i okien inspektowych i t. p. należeć tu będą
również drzewa i krzewy posiadane w szkółkach, nawet
i drzewa owocowe w sadach (te, dla ich trwałości możnaby
doliczać do kapitału zakładowego, ale dogodniej i słuszniej
jest mieścić je tu), dalej drzewa parkowe, byliny, rośliny
w szklarniach, truskawki nawet i oczywiście wszelkie zwie
rzęta.
Kap/tał zaś obrotoivy czyłi obiegowy
obejmie:
1.
Koszty utrzymania,
a zatem: pensje pracowników
stałych i ich utrzymanie, najem (robociznę), naprawę budyn
ków, podatki i ubezpieczenia, procenty od pożyczek.
2.
Koszty uprawy ziemi i hodowli rośłin,
zatem: na
wozy i nawożenie, nasiona i rośliny nabywane, zbiór i opa
kowanie wytworów, koszt złączony z ich sprzedażą, (jakoto:
katalogi, ogłoszenia), koszt przesyłki, prowizja przy sprzeda
ży i inne koszty administracyjne, z przedsiębiorstwami ogro-
dowemi związane.
3.
Przyrost i ubytek
wartości inwentarza, zwierząt
i roślin.
4.
Gotówką,
którą ciągle mieć trzeba pod ręką na wy
datki bieżące. Ilość jej zależna jest wprost od rodzaju przed
siębiorstwa i czasu (np. w lecie więcej w ogrodach do wy
twarzania w gruncie, a w zimie w szklarniowych, gdy opał
dużo kosztuje), jednakże zwykle wystarcza ilość gotówki
równa dziesiątej części wydatków rocznych; w niektórych
razach nawet i z dwudziestą częścią poradzić sobie można,
o ile reszta wpływa prędko i często, ze sprzedaży wytwo
rów ogrodowych.
c)
Kapitał zasobowy
(rezerwowy, zarezerwowany). Ka
pitał ten jest koniecznie potrzebny w razie jakiegoś niepo
wodzenia np. spalenia się szklarni z roślinami, przemarznię
cia szkółek drzew, zalewu lub zasuszenia warzyw, nieuro
dzaju owoców i t. p. Ponieważ tego rodzaju klęski doty
kają ogrodnika najczęściej raz tylko, poczem następuje rok
lepszy, dlatego kapitał zapasowy zwykle wystarcza w wyso
kości wydatków jednorocznych, na dane przedsiębiorstwo
ponoszonych. Klęski, trwające lat kilka, jak wielka wojna
z 1914 r. (dla szkółkarzów), są wyjątkiem.
Oczywiście najlepiej mieć własne oszczędności, czy to
w
papierach publicznych, czy też złożone na rachunku (bie
żącym lub z wymówieniem krótkoterminowem), w jakim pew-
Plik z chomika:
xarxar
Inne pliki z tego folderu:
Rakotwórcze kuchenki mikrofalowe.mp4
(24582 KB)
Lecznicze Nalewki - Andrzej Sarwa.pdf
(11374 KB)
Sarwa Andrzej - Lecznicze przyprawy.pdf
(509 KB)
Wyrób marmolady i powideł jako podstawa krajowego sadownictwa.pdf
(8455 KB)
Mikroby oraz chemizm kiśnienia barszczu_Panek K.pdf
(46597 KB)
Inne foldery tego chomika:
Antyki
Bajki
Białoruś
chemia
czasopisma
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin