Domowe pesto ze szpinaku i pietruszki Sezon na szpinak w pełni. Wczoraj były kopytka ze szpinakiem, a dzi zachęcam Was do zrobienia ekspresowego i pysznego pesto. Uwielbiam domowe pesto, bo za każdym razem może smakować inaczej, za sprawš użytych składników i różnych proporcji. 2-3 duże garcie wieżego szpinaku 1 mały pęczek natki pietruszki 1/2 szklanki migdałów (lub innych orzechów), najlepiej wczeniej namoczonych 5 łyżek oleju (u mnie z pestek winogron Oleofarm) 3 zšbki czosnku 1/2 łyżeczki soli trochę czarnego mielonego pieprzu 1-2 łyżki wody 4-5 łyżek tartego parmezanu (niekoniecznie) Szpinak oraz natkę pietruszki umyć. Umiecić wszystkie składniki w blenderze lub robocie kuchennym i zmiksować. Pesto powinno być mocno przyprawione, ponieważ po dodaniu do makaronu złagodnieje. Przechowywać w zamkniętym słoiku, w lodówce.
atuna01