domowe pesto ze szpinaku i pietruszki.txt

(0 KB) Pobierz
Domowe pesto ze szpinaku i pietruszki
Sezon na szpinak w pełni. Wczoraj były kopytka ze szpinakiem, a dzi zachęcam Was do zrobienia ekspresowego i pysznego pesto. 
Uwielbiam domowe pesto, bo za każdym razem może smakować inaczej, za sprawš użytych składników i różnych proporcji.


2-3 duże garcie wieżego szpinaku
1 mały pęczek natki pietruszki 
1/2 szklanki migdałów (lub innych orzechów), najlepiej wczeniej namoczonych
5 łyżek oleju (u mnie z pestek winogron Oleofarm)
3 zšbki czosnku  
1/2 łyżeczki soli 
trochę czarnego mielonego pieprzu
1-2 łyżki wody
4-5 łyżek tartego parmezanu (niekoniecznie)

Szpinak oraz natkę pietruszki umyć. Umiecić wszystkie składniki w blenderze lub robocie kuchennym i zmiksować. Pesto powinno być mocno przyprawione, ponieważ po dodaniu do makaronu złagodnieje. Przechowywać w zamkniętym słoiku, w lodówce.





Zgłoś jeśli naruszono regulamin