Smakowite dodatki do warzyw Tagi: dressingi , przepisy , przepisy na sosy domowej roboty , sałatki , sosy , warzywa , Wiosna Przepisy na sosy i dressingi domowej roboty Odpowiednio dobrany sos uczyni z bukietu warzyw prawdziwš ucztę. A jeli krótko przed podaniem sałatki polejesz jš pysznym dressingiem, nadasz jej smakowi wyjštkowego charakteru. Prosty dressing na bazie oliwy Czas przygotowania: 2-3 minuty Składniki: 1 pełna łyżka musztardy, pół szklanki oliwy z oliwek, ćwierć szklanki octu, 1 zšbek czosnku. Do małego słoiczka wlać oliwę, ocet, dodać musztardę i rozgnieciony czosnek. Słoik dokładnie zakręcić i kilka razy dynamicznie nim potrzšsnšć. Dressing jogurtowy Czas przygotowania: 5 minut Składniki: kubeczek jogurtu naturalnego (150 g.), 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, wieże zioła. Dodane składniki wymieszać w naczyniu, przyprawiajšc na końcu solš, pieprzem i ziołami. Pyszny dressing z szalotkš i czosnkiem Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 4-5 łyżek musztardy Dijon, 3 łyżki malinowego octu winnego, 1 cebula szalotka, 1- 2 łyżeczki posiekanej pietruszki, 3 zšbki czosnku, pół szklanki oliwy z oliwek, sól i pieprz dla smaku. Szalotkę i czosnek drobno posiekać. Do niewielkiego słoika należy dodać kolejno składniki, następnie zakręcić i dynamicznie potrzšsać. Jeli dressing będzie zbyt gęsty, można dodać więcej oliwy. Wszystkie dressingi nadajš się wietnie jako składnik sałatek. Ponieważ szybko tracš wieżoć, najlepiej przygotować je w dniu podania sałatki i nie przechowywać. Sos mleczny Czas przygotowania: 15 -20 minut Składniki: półtorej szklanki mleka, półtorej łyżki mški i tyle samo masła, 5 dg. ostrego utartego sera, posikana zielona pietruszka, sól i pieprz dla smaku. Masło roztopić w rondelku, dodać mškę i wymieszać. Cały czas podgrzewajšc na niewielkim ogniu (i mieszajšc), powoli dolewać mleko. Gdy zacznie się gotować, zestawić i dosypać ser. Wymieszać i przyprawić pietruszkš, solš i pieprzem. Idealny jako dodatek do gotowanych warzyw, jak: brokuły, kalafior, szpinak, brukselka, marchewka. Sos czosnkowy Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 150 g. jogurtu naturalnego, 4 łyżki majonezu, 3-4 zgniecione zšbki czosnku, sól i pieprz dla smaku. Łaczymy jogurt z majonezem, mieszajšc do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy czosnek, sól i pieprz. To uniwersalny sos, który nadaje się do gotowanych jarzyn, jak i zimnych sałatek, pizzy oraz jajek. Fot.ArtKolo/Shutterstock.com Sos szczypiorkowy Czas przygotowania: 10 minut Składniki: szklanka mietany (200 ml), posiekany szczypiorek (3 łyżki), 1 ugotowane na twardo żółtko jajka, łyżka musztardy, sok z cytryny, sól, odrobina cukru. Żółko należy ugnieć lub przetrzeć, dodać musztardę, mietanę, szypiorek, następnie wymieszać. Przyprawić dla smaku solš, cukrem i sokiem z cytryny. Sos ten nie tylko wietnie komponuje się z gotowanymi brokułami i kalafiorem, ale stanowi dobry dodatek do jajek na twardo. Sos winegret Czas przygotowania: 5 minut Składniki: pół szklanki oliwy z oliwek, 3 łyżki octu winnego, sól (1 łyżeczka), pieprz. Ocet należy wlać do miseczki z solš i pieprzem, następnie mieszać do chwili rozpuszczenia soli (!). Do roztworu powoli wlać oliwę, energicznie mieszajšc sos. Warianty: Sos winegret może być przyrzšdzany na wiele sposobów. Można dodać do niego odrobinę musztardy, czosnku lub szczyptę ziół. Winegret jest jednym z najpopularniejszych sosów, podawany zazwyczaj do sałat i zimnych warzyw oraz jako składnik sałatek jarzynowych. Smacznego!
atuna01