dresingi-dodatki do warzyw.txt

(3 KB) Pobierz
Smakowite dodatki do warzyw
Tagi: dressingi , przepisy , przepisy na sosy domowej roboty , sałatki , sosy , warzywa , Wiosna
 
Przepisy na sosy i dressingi domowej roboty
Odpowiednio dobrany sos uczyni z bukietu warzyw prawdziwš ucztę. A jeli krótko przed podaniem sałatki polejesz jš pysznym dressingiem, nadasz jej smakowi wyjštkowego charakteru.
Prosty dressing na bazie oliwy
Czas przygotowania: 2-3 minuty

Składniki: 1 pełna łyżka musztardy, pół szklanki oliwy z oliwek, ćwierć szklanki octu, 1 zšbek czosnku.

Do małego słoiczka wlać oliwę, ocet, dodać musztardę i rozgnieciony czosnek. Słoik dokładnie zakręcić i kilka razy dynamicznie nim potrzšsnšć.

Dressing jogurtowy

Czas przygotowania: 5 minut

Składniki: kubeczek jogurtu naturalnego (150 g.), 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, wieże zioła.

Dodane składniki wymieszać w naczyniu, przyprawiajšc na końcu solš, pieprzem i ziołami.

Pyszny dressing z szalotkš i czosnkiem

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki: 4-5 łyżek musztardy Dijon, 3 łyżki malinowego octu winnego, 1 cebula szalotka, 1- 2 łyżeczki posiekanej pietruszki, 3 zšbki czosnku, pół szklanki oliwy z oliwek, sól i pieprz dla smaku.

Szalotkę i czosnek drobno  posiekać. Do niewielkiego słoika należy dodać kolejno składniki, następnie zakręcić i dynamicznie potrzšsać. Jeli dressing będzie zbyt gęsty, można dodać więcej oliwy.

Wszystkie dressingi nadajš się wietnie jako składnik sałatek. Ponieważ szybko tracš wieżoć, najlepiej przygotować je w dniu podania sałatki i nie przechowywać.

Sos mleczny

Czas przygotowania: 15 -20 minut

Składniki: półtorej szklanki mleka, półtorej łyżki mški i tyle samo masła, 5 dg. ostrego utartego sera, posikana zielona pietruszka, sól i pieprz dla smaku.

Masło roztopić w rondelku, dodać mškę i wymieszać. Cały czas podgrzewajšc na niewielkim ogniu (i mieszajšc), powoli dolewać mleko. Gdy zacznie się gotować, zestawić i dosypać ser. Wymieszać i przyprawić pietruszkš, solš i pieprzem.

Idealny jako dodatek do gotowanych warzyw, jak: brokuły, kalafior, szpinak, brukselka, marchewka.

Sos czosnkowy 

Czas przygotowania: 5 minut

Składniki: 150 g. jogurtu naturalnego, 4 łyżki majonezu, 3-4 zgniecione zšbki czosnku, sól i pieprz dla smaku.

Łaczymy jogurt z majonezem, mieszajšc do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy czosnek, sól i pieprz.

To uniwersalny sos, który nadaje się do gotowanych jarzyn, jak i zimnych sałatek, pizzy oraz jajek.

 


Fot.ArtKolo/Shutterstock.com 
Sos szczypiorkowy

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki: szklanka mietany (200 ml), posiekany szczypiorek (3 łyżki), 1 ugotowane na twardo żółtko jajka, łyżka musztardy, sok z cytryny, sól, odrobina cukru.

Żółko należy ugnieć lub przetrzeć, dodać musztardę, mietanę, szypiorek, następnie wymieszać. Przyprawić dla smaku solš, cukrem i sokiem z cytryny.

Sos ten nie tylko wietnie komponuje się z gotowanymi brokułami i kalafiorem, ale stanowi dobry dodatek do jajek na twardo.

Sos winegret

Czas przygotowania: 5 minut

Składniki: pół szklanki oliwy z oliwek, 3 łyżki octu winnego, sól (1 łyżeczka), pieprz.

Ocet należy wlać do miseczki z solš i pieprzem, następnie mieszać do chwili rozpuszczenia soli (!). Do roztworu powoli wlać oliwę, energicznie mieszajšc sos.

Warianty: Sos winegret może być przyrzšdzany na wiele sposobów. Można dodać do niego odrobinę musztardy, czosnku lub szczyptę ziół.

Winegret jest jednym z najpopularniejszych sosów, podawany zazwyczaj do sałat i zimnych warzyw oraz jako składnik sałatek jarzynowych.

Smacznego!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin