Kartacze.txt

(1 KB) Pobierz
Jak zrobić kartacze?2011-03-06
Kartacze to regionalny mazurski przysmak. Przepis przeze mnie podany jest trochę zmodyfikowany :)
Wasza ocena (3)Komentuj (5)Wylij znajomemuDodaj do ulubionychDrukuj
Ziemniaki należy obrać, oddzielić 1/3 i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i wystudzeniu ziemniaków przepucić je w maszynce do mięsa.
Pozostałe ziemniaki zetrzeć na tarce (mechanicznej lub ręcznej) a następnie uzyskanš masę włożyć do bawełnianej ciereczki kuchennej i wycisnšć do miseczki sok z ziemniaków. Wody tej nie należy wylewać, gdyż po paru minutach na dnie miseczki zostanie nam biała skrobia, którš trzeba dodać do ziemniaków.
Ziemniaki gotowane, surowe i skrobię łšczymy, dodajemy odrobinę mški i ugniatamy ciasto.
Farsz.
Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w drobniutkš kostkę (mniej więcej pół cm), podsmażamy na patelni. Przyprawiamy solš i pieprzem.

Tradycyjny farsz mazurskich kartaczy składa się z surowego mielonego mięsa. Również polecam.

 
Z uzyskanego ciasta formujemy kule wielkoci pšczka do rodka wkładamy przygotowany farsz i dokładnie sklejamy tworzšc owalny kształt.
Do dużego garnka wrzucamy 2 kostki rosołowe i zalewamy do połowy wodš. Gdy woda się zagotuje wkładamy pojedynczo kartacze (tak by nie przerwać wrzenia). Gotujemy na rednim ogniu około 40 min. 
Smacznego!
Zgłoś jeśli naruszono regulamin