Jak zrobić kartacze?2011-03-06 Kartacze to regionalny mazurski przysmak. Przepis przeze mnie podany jest trochę zmodyfikowany :) Wasza ocena (3)Komentuj (5)Wylij znajomemuDodaj do ulubionychDrukuj Ziemniaki należy obrać, oddzielić 1/3 i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i wystudzeniu ziemniaków przepucić je w maszynce do mięsa. Pozostałe ziemniaki zetrzeć na tarce (mechanicznej lub ręcznej) a następnie uzyskanš masę włożyć do bawełnianej ciereczki kuchennej i wycisnšć do miseczki sok z ziemniaków. Wody tej nie należy wylewać, gdyż po paru minutach na dnie miseczki zostanie nam biała skrobia, którš trzeba dodać do ziemniaków. Ziemniaki gotowane, surowe i skrobię łšczymy, dodajemy odrobinę mški i ugniatamy ciasto. Farsz. Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w drobniutkš kostkę (mniej więcej pół cm), podsmażamy na patelni. Przyprawiamy solš i pieprzem. Tradycyjny farsz mazurskich kartaczy składa się z surowego mielonego mięsa. Również polecam. Z uzyskanego ciasta formujemy kule wielkoci pšczka do rodka wkładamy przygotowany farsz i dokładnie sklejamy tworzšc owalny kształt. Do dużego garnka wrzucamy 2 kostki rosołowe i zalewamy do połowy wodš. Gdy woda się zagotuje wkładamy pojedynczo kartacze (tak by nie przerwać wrzenia). Gotujemy na rednim ogniu około 40 min. Smacznego!
atuna01