ŻubrówkaZestaw na 1 litr wodki o mocy 40ż.1 g (5-6 kawalkow dlugosci 25 cm) suszonej trawy zubrowej,1 lyzeczka cukru,1 l wodki czystej o mocy 40ż.1. Trawe zubrowa pociac na kawalki dlugosci 3-4 cm, wlozyc je do butelki z wodka, odstawic do maceracji na 15-20 dni.2. Po tym czasie nalew przelac do butelki, dodac rozpuszczony w 2 lyzkach wodycukier i wymieszac. Zakorkowac butelke i odstawic na 2-3 dni.3. Gotowa wodke przefiltrowac i rozlac do butelek. Do kazdej butelki mozna wlozyc zdzblo trawy zubrowej dla dekoracji.4. Wodke mozna sporzadzic tez na zaprawie. W tym celu 10 g suszonej, pokrojonejtrawy zubrowej zalewa sie 170 ml wodki czystej ze spirytusu o mocy 50ż i maceruje 10 dni. Na litr zubrowki nalezy wziac 15 ml zaprawy, 420 ml spirytusuo mocy 95ż, 5 g cukru i ok. 570 ml wody.- Trawa zubrowa (Herba Hierochloe) rosnie prawie wylacznie w Polsce w PuszczyBialowieskiej. Zawiera ona aromatyczna substancje, tzw. kamaryne, ktora nadaje wodce swoisty zapach i smak.
wszystkolandia